Pátek, 29. března 2024

Brontosauři vyrážení po sedmé pomáhat dětem do Himálají. Jede s nimi Světlana Nálepková

 Brontosauři vyrážení po sedmé pomáhat dětem do Himálají. Jede s nimi Světlana Nálepková

Již sedmým rokem vyráží do Malého Tibetu (sev. Indie) skupina dobrovolníků organizovaná Hnutím Brontosaurus, kteří budou učit místní děti nebo pomáhat stavět novou školu. Tento rok se k nim přidala i slavná herečka Světlana Nálepková, která bude učit děti ve vesnici Mulbekh dramatickou výchovu. Působení dobrovolníků bude natáčeno filmařským týmem pod vedením režiséra Davida Čálka, který se bude zachytávat, co vede lidi k tomu pomáhat druhým. Na konci všichni dobrovolníci pojedou na audienci k 14. Dalajlámovi, který je působení Brontosaurů v Himálajích nakloněn.

Tento rok vyráží s Brontosaury pomáhat třicet dobrovolníků, kteří budou učit děti ve vesnici Mulbekhu matematiku, fyziku, dramatickou výchovu atd. a také pomáhat stavět jejich novou školu. Další ze skupiny dobrovolníků umožní díky projektu La Ngonpo propojení českých a himalájských škol přes webové rozhraní. Úkolem bude opravit počítačové učebny, proškolit učitelé a děti, ale také prezentovat výstupy projektu za poslední dva a půl roku. Dále budou dobrovolníci vést volnočasové aktivity pro postižené děti z vesnice Chuchot a také pomáhat stavět nový klášter v odlehlé vesnici Sapi.

Do vesnice Mulbekh vyráží také herečka Světlana Nálepková, která bude po čtrnáct dní učit děti ve vesnici Mulbekh dramatickou výchovu. Na konci pobytu zužitkují děti to, co se naučili, v rámci divadelního představení na které se přijdou podívat rodiče z celé vesnice. V polovině svého pobytu vyráží děti a všichni čeští dobrovolníci na piknik na posvátné místo Fokar Zong.

Dobrovolníci, kteří bu! dou pobývat ve vesnici Mulbekh budou také natáčeni režisérem Davidem Čálkem a jeho filmařským týmem. Při vytváření dokumentárního filmu s názvem Dobré úmysly budou zachytávat rozdílnosti motivacích, podmínkách a formě pomoci jednotlivých dobrovolníků. Za slovem pomoci se totiž pro každého dobrovolníka může skrývat něco úplně jiného i přes to, že dohromady tvoří společné dílo.

Na konci svého působení vyrazí dobrovolníci Hnutí Brontosaurus na audienci ke čtrnáctému Dalajlámovi. Ten je velmi rád příjme, protože cítí sympatie k lidem, kteří pomáhají bližním, ale také protože školu ve vesnici Mulbekh finančně podporuje. V létě 2011 se rozhodl podporovat školní rozvoj částkou 550 tisíc Kč ročně a při jeho návštěvě na podzim roku 2011 mu za jeho rozhodnutí předal poděkování od Hnutí Brontosaurus Václav Havel.

Více informací o projektu Brontosauři v Himálajích se dozvíte na webu:
www.BrontosaurivHimalajich.cz
nebo sledujte aktuální v Himálajích dění na našem faceboo! ku
http://www.facebook.com/pages/Brontosau%C5%99i-v-Him%C3! %A1laj%C3%ADch/357554414294633

Kontaktní osoba: Jiří Sázel
Telefon: +420 603 534 730
E-mail: jiri.sazel@brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů