Úterý, 23. dubna 2024

Evropské fondy na podporu těžby břidlicového plynu? Rozhodne zítřejší Rada EU.

Evropské fondy na podporu těžby břidlicového plynu? Rozhodne zítřejší Rada EU.

Ministři členských států EU budou zítra diskutovat o tom, jak využít bilionový evropský rozpočet [1] v příštím finančním období 2014 - 2020. Jednou z možností na stole je podpora rozvoje fosilních paliv, například nebezpečné technologie těžby břidlicového plynu, která má katastrofální dopady na životní prostředí.

Ekologické organizace z celé Evropy proto v otevřeném dopise žádají, aby ministři odmítli podporu pro fosilní paliva a potvrdili orientaci evropských fondů na úspory energie a obnovitelné zdroje. Organizace upozorňují, že pozměňovací návrhy [2] k textu nařízení Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), otevřou dveře financování dalšího podílu ropy, plynu a uhlí v energetickém mixu EU.

Pozměňovací návrhy podali mj. polský europoslanec Jan Olbrycht [3] a polská vláda, Polsko je přitom známé velkým zájmem rozvíjet nebezpečnou technologii těžby břidlicového plynu frakováním. Proti ní přitom v České republice i po celé Evropě demonstrují desítky tisíc lidí a řada zemí ji už zcela zakázala.

Otevřený dopis [4] více než 20 organizací je odpovědí na návrh textu pro vyjednávání na úterní Radě EU. Členské státy EU tam budou rozhodovat o investicích z Kohezních a strukturálních fondů v období 2014 - 2020 na základě návrhu Evropské komise z minulého roku. [5] Podstatná část fondů byla v návrhu Komise vyčleněna pro dosažení cílů EU - snížit spotřebu energie i emise skleníkových plynů.

Markus Trilling z organizace CEE Bankwatch Network řekl: "Nemůžeme si dovolit, aby se dotace pro fosilní paliva dostaly do návrhu zadními vrátky, nemůžeme si dovolit investice, které budou na další desítky let udržovat naši závislost na fosilních palivech."

Ondřej Pašek, zástupce CEE Bankwatch Network v České republice, říká: "Evropský rozpočet je tu pro podporu veřejného zájmu, třeba vyšší energetické účinnosti ekonomiky, úspor energie nebo nezávislosti na fosilních palivech. Nemůžeme si dovolit financovat zisky fosilních korporací nebo nebezpečné technologie jako je těžba břidlicového plynu frakováním."


Kontakty:

Markus Trilling

EU Funds campaigner

CEE Bankwatch Network/Friends of the Earth - Europe

Email: markus.trilling@bankwatch.org

Mobile: + 32 484056636

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů