Sobota, 20. dubna 2024

Multimediální program ukáže studentům dopady plýtvání surovinami na životní prostředí

Multimediální program ukáže studentům dopady plýtvání surovinami na životní prostředí

Jak zbytečné plýtvání surovinami ovlivňuje životní prostředí a společnost v zemích, kde se těží a pěstují, se zítra dozví jihočeští žáci. Hnutí DUHA pro ně ve spolupráci se společností Multivision připravilo multimediální program, který mimo jiné ukáže, jak mění život těžba hliníku lidem v Brazílii nebo pěstování bavlny v Kamerunu. Součástí bude i moderovaná diskuze s řadou dalších zajímavostí, praktických rad ke snížení spotřeby a kvízů.

Akce, která se koná v rámci mezinárodního projektu RedUSE, se zítra zúčastní žáci z Českého Krumlova. Dnes se koná také v Českých Budějovicích a pozítří bude k vidění v Písku.

Evropa ve srovnání s ostatními kontinenty spotřebovává neúměrně vysoké množství přírodních zdrojů, které v drtivé většině musí dovážet z jiných kontinentů. Navíc s těmito surovinami zbytečně plýtvá a na skládkách a ve spalovnách končí obrovské množství odpadků.

Česká Republika není výjimkou - na skládkách a ve spalovnách každý rok zbytečně končí recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun [1]. Přitom každá vyhozená tuna se musí někde vytěžit, vykácet nebo vydolovat a také dovézt. Česká Republika recykluje pouhých 24% komunálního odpadu [2], přitom sousední Německo nebo některé další země recyklují i třikrát více.

Situaci u nás může razantně změnit nový odpadový zákon, který připravuje ministerstvo životního prostředí. Ministr Chalupa by měl zajistit, aby třídění odpadu bylo nejen správné, ale také snadné. Finanční prostředky musí směřovat zejména na podporu prevence a snadného třídění.


Petr Nohava z Hnutí DUHA řekl:
"Je smutné jak obrovské množství cenných surovin u nás končí na skládkách. Myslet si, že spalováním odpadů se situace jakkoliv zlepší je nepochybně mylné. Naše největší rezervy jsou v třídění odpadů pro následnou recyklaci."

"Projekt REdUSE pomáhá mladým lidem vidět důsledky naší spotřeby. Ale to nestačí. Ministr Chalupa musí zajistit, aby připravovaný odpadový zákon podporoval prevenci vzniku odpadů a snadné třídění."


Kontakt:
Petr Nohava, telefon 720 578 341, email petr.nohava@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů