Středa, 24. dubna 2024

EXPO Mokrá 2012: bláto, louže a šťastný konec

EXPO Mokrá 2012: bláto, louže a šťastný konec

Snad proto, abychom se opět přesvědčili, že Mokrá se nejmenuje Mokrá jen tak z ničeho nic, nebo to byla jen náhoda, ale déšť si dva měsíce počkal, aby se vypršel těsně před zahájením veletrhu a tak se výstavba stánků konala za vytrvalého deště, vody a bláta postupně přibývalo. S tím samozřejmě souvisely i obavy z komplikací při navážení exponátů a hlavně z negativních reakcí vystavovatelů...zima, studený vítr a nevyvolávají zrovna úsměv a dobrou náladu. Nebudeme nikomu nic nalhávat, ale v pondělí před začátkem veletrhu vypadaly stánky připravené pro vystavovatele, že se každou chvíli utopí v blátě. Přes to všechno jsme neztráceli naději, že se počasí zlepší, a v úterý 5. června jsme slavnostně zahájili veletrh - letos již 9. ročník.

První den byl opravdu studený a mokrý, což mělo vliv i na účast návštěvníků. Deštníky a holínky se tento den opravdu hodili. Ale našli se i vystavovatelé, kteří si toto počasí pochvalovali. Zákazníci déle poseděli na stáncích, věnovali vystavovatelům více času, což se pozitivně odrazilo na uzavírání obchodů. Ne nadarmo se říká: "všechno zlé je k něčemu dobré". Druhý den začalo ubývat deště, mraky se roztrhaly, louže postupně začaly mizet a v mokré Mokré se začala zlepšovat nálada. Návštěvníků přibývalo a v poledne bylo v lomu opravdu plno. Na stáncích bylo rušno, návštěvníci obdivovali spuštěné stroje a připravená parkovací plocha téměř nestačila. Poslední den veletrhu vysušilo slunce s poslední louží i vzpomínky na špatné počasí a to ještě podtrhlo pravou - úžasnou a jedinečnou atmosféru veletrhu pod širým nebem. Tu samozřejmě vytvořili především vystavovatelé, kterých letos bylo 123. Všem děkujeme, že přijeli vystavovat i přes už několik let trvající ekonomickou krizi. Jsme velmi potěšeni tímto číslem, neboť se téměř shoduje s počtem vystavovatelů na předešlém ročníku. Na veletrhu předvedli nejmodernější techniku firmy z České republiky i zahraničí. Letos se sešli téměř všechny firmy reprezentující u nás třídící a drtící techniku, nechyběla ani vrtací a řezací technika. Z velkých přepravních strojů se předvedly Tatrovky, které měly navíc připravenou speciální dráhu pro ukázkové jízdy na nižší etáži. Dále byli k vidění stoje pro recyklaci, síta, váhy a mnoho dalších zařízení pro ekologický provoz. Jak je už samozřejmostí tohoto druhu veletrhu, stroje bylo možné vyzkoušet i v provozu. To vše na ploše o velikosti 70 tisíc m2. O tom, že veletrh je stále populární mezi odbornou veřejností svědčí i vysoká návštěvnost. Letos na veletrh přijelo více jak 8,5 tisíc návštěvníků, což je o něco méně než v roce 2012. Velký vliv na účast mělo jistě nepříznivé počasí první den veletrhu.

Pro všechny účastníky veletrhu byl připraven adrenalinový doprovodný program. Společnost ASP Group s.r.o. zapůjčila zájemcům čtyřkolky, na kterých se mohli projet na speciálně vyhrazené ploše. Nejen fanoušky českého motocyklového sportu potěšila účast Iva Kaštana, devítinásobného účastníka Rally Dakar, který se předvedl v plné parádě na svém dakarském speciálu. Pro nadšence motorek měl pan Kašpar velké překvapení - osm průmyslových motocyklů Rahier, což je horká novinka na trhu, na kterých se jezdilo po celém areálu veletrhu, ale i v drsnějším terénu kamenolomu. No a ti, kteří byli na veletrhu ve středu, viděli nebo při nejmenším slyšeli, clonový odstřel.

Těžební unie děkuje za pomoc s propagací veletrhu všem mediálním partnerům, jimiž se sta­ly české i zahraniční odborné časopisy, organizace a webo­vé servery: Asociace pro rozvoj a recyklaci stavebních materiálů v ČR; AT INTERNATIONAL - Mineral Processing; Bagry.cz; Betonserver.cz; ČESKÝ TRUCKER; EKOfutura; EnviWeb; Gesteins-Perspektiven; Inženýrské stavby; Kámen; Kult; Magazín stavebné stroje a mechanizácia; Minerální suroviny; Sdružení pro výstavbu silnic Praha; SILIS - Silikátový svaz; Stavebné hmoty; Stavební a investorské noviny; STAVEB­NISERVER.COM; Stavební technika; Svět průmyslu; Trade&In­vestment; Trade Review; Uhlí Rudy Geologický průzkum; Združenie banických spolkov a cechov.

Velké poděkování patří také všem pracovníkům lomu Mokrá, společnosti Českomoravský cement a.s., nástupnická společnost, za ochotu a pomoc při přípravách veletrhu tentokrát ve velmi ztížených podmínkách.

Těšíme se další setkání s vámi - na 10. ročníku EXPO Mokrá v roce 2014!

Těžební unie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů