Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňská zoo ukazuje v bývalém krytu historii i život v podzemí

Plzeňská zoo ukazuje v bývalém krytu historii i život v podzemí

Novou expozici o světě v podzemí otevřela dnes plzeňská zoologická zahrada. Umístila ji do bývalého německého válečného krytu generálního štábu protiletecké obrany z roku 1941. Kromě připomínky válečných událostí a funkce původního krytu přináší výstava i pohled na život v podzemí v různých částech světa. Vybudování stálo 35 milionů korun. Podobně rozsáhlá podzemní expozice je světově unikátní, řekl dnes při otevření ředitel zoo Jiří Trávníček.

"Spojili jsme čtyři věci do jedné - ukazujeme tu lidskou válečnou historii i život v podzemí, jaká zvířata kde žijí, také paleozoologii a paleobotaniku, tedy život v dávné historii, a ještě jsme tam umístili muzeum pro významného přírodovědce a zakladatele plzeňské botanické zahrady Miroslava Vaňouska," popsal Trávníček.
Objekt v areálu zoo získala zahrada asi před 15 lety, několik let ale nevěděla, co s ním. Po několikaleté přípravě se zhruba před třemi lety začalo s úpravou prostor. Mezitím se ale kvůli vstupu do EU a řadě zpřísněných bezpečnostních předpisů a nařízení pro pohyb v podzemí výrazně navýšil rozpočet z původních 20 na konečných 35 milionů korun, uvedl ředitel.

I když nová expozice není tolik o atraktivních zvířatech, nabízí obsáhlý pohled na život v jeskyních, studnách, sklepeních, kanálech či hrobkách. Ukazuje brouky, pavouky, ropuchy, čolky, ryby, netopýry a další zvířata.

Je tu páteřní chodba s expozicemi a obsáhlým naučným systémem, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Kryt je až deset metrů pod zemí. V sekci věnované českým jeskyním uvidí návštěvníci například krápníkovou jeskyni či ukázku jeskyně s prehistorickými malbami lovců jeskynních medvědů. Ve středomořské části je egyptská hrobka s expozicí kaloňů nebo kanalizační šachty z Francie s potkany. Karibik reprezentuje například kubánská jeskyně s hady hroznýšovci kubánskými, kteří dorůstají délky až 3,5 metru. "Je to jeden z mála druhů hadů, který v jeskyních loví v letu netopýry," řekl kurátor plazů Tomáš Jirásek.

Další část vnitřní expozice se zabývá vývojem života od prahor po prvohory. "Tuto část brzo doplní posel z pravěku - živočich loděnka hlubinná, neboli nautilus," dodal Vobruba. K objektu patří také nové venkovní expozice s teplomilnými ještěrkami, obojživelníky, plazy a rybami.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů