Sobota, 20. dubna 2024

Vláda schválila aktualizaci nákladů na splnění nitrátové směrnice

Vláda schválila aktualizaci nákladů na splnění nitrátové směrnice

Vláda včera schválila aktualizaci nákladů, které si vyžádá plnění takzvané nitrátové směrnice upravující nakládání zemědělců se statkovými hnojivy. ČTK to zjistila na vládním webu. Ke splnění předpisu bude v Česku potřeba letos a v příštím roce investovat celkem ještě zhruba miliardu korun.

Dosud farmáři hlavně do výstavby nových skladů na statková hnojiva investovali asi čtyři miliardy korun z Programu rozvoje venkova. Nyní je dotační titul zrušen, ale dle dostupných informací se uvažuje o jeho opětovném spuštění.

Směrnice upravuje zacházení se statkovými hnojivy v takzvaných zranitelných oblastech. Ty jsou definovány jako území, v nichž jsou povrchové či podzemní vody ohroženy dusičnany ze zemědělských zdrojů. V současnosti zahrnují zhruba polovinu zemědělské půdy v ČR.

Asociace soukromého zemědělství v minulosti český výklad směrnice označila za zbytečně přísný. Sedlákům se nelíbil především velký rozsah zranitelných oblastí. Ten se podle předsedy asociace Josefa Stehlíka sice snížit nepodařilo, nicméně podařilo se zmírnit alespoň některá ustanovení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů