Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Přes opatření na ochranu přírody, přibývá ohrožených živočišných a rostlinných druhů. Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů zjistil, že ze 64 000 zkoumaných druhů je jich téměř 20 000 ohroženo vyhynutím. Prudký pokles počtu druhů zvířat a rostlin může podle organizace citované agenturou DPA ohrozit zdroje obživy, léků a čisté vody pro miliony lidí.Podle nejnovějších čísel je ohroženo 41 procent obojživelníků, 33 procent korálů tvořících útesy, 25 procent savců, kolem 20 procent druhů rostlin a 13 procent ptáků. Mezi těmito druhy jsou živočichové a rostliny tří kategorií, které Červený seznam označuje za kriticky ohrožené, ohrožené a zranitelné.

Společnost Tieto získala zakázky nadnárodních ropných a plynárenských společností Statoil a Total pro vývoj nového softwaru, který má simulovat šíření ropných skvrn a jejich negativní dopad na životní prostředí. Software využívá počítačové modely mořských proudů. Dokáže kvalitněji a spolehlivěji analyzovat potenciální dopady úniku ropy na životní prostředí a živočišné a rostlinné druhy. Tím pomáhá zkvalitnit přípravy na situace, kdy jsou ropnou skvrnou ohroženy zejména citlivé přírodní oblasti. Dokončený software bude poskytován v cloudu a stane se součástí Sustainability Intelligence Services (SIS) společnosti. Tato platforma je založena na komponentách Microsoft Business Intelligence a jako rozhraní využívá SharePoint 2010 a ArcGIS.

Od začátku dubna se stará 12 nových uklízecích strojů na elektrický pohon o čistotu hlavního města. Jak v centru, tak i v ostatních městských částech, jsou k vidění nové vysavače ve známých barvách Pražských služeb, jejichž "nejmilejší potravou" jsou papír, umělé hmoty, nedopalky od cigaret, plechovky a také nepatrné částečky polétavého prachu PM10.

Meziměstský autobus SOR CG 12 je dvounápravový dvoudveřový autobus délky 11 820 mm určený pro hromadnou přepravu osob na kratší až střední vzdálenosti v linkovém provozu. Tomu odpovídá rozmístění sedadel s prostorem pro dětský kočárek nebo vozík pro invalidy. Autobus má celkovou přepravní kapacitu 82 osob. Je standardně vybaven šestistupňovou plně synchronizovanou mechanickou převodovkou ZF s retardérem Voith. Použitý motor je značky Iveco CURSOR 8 CNG výkonu 213 kW s emisní normou EURO V.
Více a foto na:http://www.sor.cz/site/mezimestsky-autobus-sor-cg-12

Policisté znovu odložili kauzu údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. ČTK to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Podle ní se v případu nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů