Pátek, 29. března 2024

Nečas: ČEZ by měl zveřejnit, komu rozdává miliardové zakázky

Nečas: ČEZ by měl zveřejnit, komu rozdává miliardové zakázky

Je na nás, jestli budeme dodavatele tendrů dál tajit, zní z ČEZ. Premiér i bývalý šéf firmy Roman jsou přitom proti tajení.

Komu dává polostátní společnost ČEZ zakázky za miliardy? Jestli se to někdy někdo dozví, záleží na jediném: energetické firmě se prostě musí chtít - jinak bude vše dál tajné.

Přitom ani premiér Petr Nečas (ODS) nechápe, proč by měla jména vítězů zůstávat uvnitř firmy, v níž má stát dvoutřetinový podíl. "Nevidím důvod, který by bránil ČEZ veřejně poskytnout informace týkající se jím organizovaných výběrových řízení," řekl včera HN premiér. Dodal, že jakým způsobem to firma udělá, je už jen na ní.

A diví se i bývalý šéf firmy Martin Roman, dnes předseda dozorčí rady. "ČEZ nemá co tajit a odpoví vám na všechny dotazy," vzkázal Roman.

96 neznámých

Aby bylo jasné, o jaké jde částky: HN s využitím nového serveru Všechnyzakázky.cz vypátraly, že ČEZ za poslední roky často vyhlašoval zakázky, při nichž neotevřel soutěže pro všechny zájemce. Rovnou si vybral dodavatele nebo napřímo oslovil jen několik firem. Kdo zakázku získal, se už však nikdo nemá dozvědět. Jen 60 největších tendrů přitom dá dohromady 6,6 miliardy.

ČEZ si za skrýváním dodavatelů stojí i poté, co HN v úterý čísla zveřejnily. Podle mluvčího Jana Beneše sice firma začala od dubna vítěze doplňovat do oficiálního registru veřejných zakázek - nařídil to totiž nový zákon. Ti starší ale zůstanou neznámí. "Pokud jde o staré tendry, je v zásadě na nás, zda informace o vítězi zveřejníme, či ne," prohlásil včera mluvčí Beneš.

Ten nejjednodušší způsob, jak dodavatele vynést na světlo, ČEZ už od roku 2007 skoro nevyužívá. Každá zakázka je zanesena do úředního elektronického registru, firma však vítěze mnoha soutěží do příslušných kolonek zkrátka nedoplňuje.

Argument, že jde třeba o citlivé zakázky na dodávky do jaderných elektráren, v tomhle případě neplatí. ČEZ oslovením předem vytipované firmy vybíral třeba pojištění za miliardu nebo agenturu, která pro něj nakupovala letenky a zajišťovala hotely v hodnotě 300 milionů. Stejně jako společenské akce pro zaměstnance za 120 milionů a stomilionové jazykové kurzy. HN navíc dopočítaly, že kromě šedesáti největších zakázek, kde byl počet uchazečů předem omezený, ČEZ ve stejném režimu vypsal ještě dalších 36 drobnějších - avšak i s nimi narostou zakázky bez známého vítěze na 7,24 miliardy.

Firma doteď přes svého mluvčího jen opakovala, že jeho zakázky jsou průhledné. Ověřit to ale není možné. Až po naléhání alespoň zveřejnil, že miliardové pojištění si bez soutěže objednal od České pojišťovny. A že pro IT služby zvolil společnosti Autocont a Impromat - také bez otevřené soutěže. ČEZ se také dlouhodobě brání zveřejňovat i další informace, třeba dokumenty k provozu elektráren, které chtějí ekologové. Třebaže to firmě nařídil i Nejvyšší správní soud. "ČEZ přesto pořád tvrdí, že se na něj zákon nevztahuje. Není to ale pravda," Oldřich Kužílek, expert na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Jen devět tendrů pro všechny

Podrobný vhled do zakázek navíc ukazuje, že si v ČEZ mimořádně oblíbili právě soutěže, při nichž je počet uchazečů dopředu omezený. U plných 82 procent zakázek zkrátka firma rovnou oslovila dodavatele.

Zadala tedy zakázku bez ověřování, jestli by někdo jiný nedokázal práci provést lépe a levněji. A jen devět z 337 tendrů bylo dokonale otevřených pro všechny.


KOMPLETNÍ SEZNAM ZAKÁZEK ČEZ: ihned.cz

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů