Pátek, 29. března 2024

Roman nesmrtelný

Roman nesmrtelný

Snaha Ekologického právního servisu (EPS) odvolat z funkce šéfa dozorčí rady ČEZ Martina Romana nevyšla. Důvodů pro odvolání by se přitom pár našlo (třeba probíhající šetření o jeho napojení na dodavatele), za Romana se ale bijí politici. Ti o jeho odvolání stojí evidentně stejně jako majitelé oněch dodavatelských firem.

Výsledkem je jasný paradox: ČEZ kontroluje coby zástupce majitele (státu) jeho bývalý předseda představenstva. Což EPS kritizuje slovy "není myslitelné, aby byl Martin Roman v dozorčí radě a mohl tam po sobě uklízet stopy". Naopak to samé premiér Nečas považuje za výhodu kontinuálního rozhodování a tvrdí, že "řadu věcí z minulosti je třeba dořešit, a proto znalost procesů a detailů některých zahraničních akvizic je nezbytná". Setrvání Romana ve funkci proto považuje za racionální a užitečné.

Kauza Roman je ale jen velmi viditelnou ukázkou toho, jak se stále obsazují místa v dozorčích radách. Čistě teoreticky by tam měli být lidé, kteří mohou firmám něco přinést. Pozor - firmám, nikoliv vládě, politikům či stranám. Směrnice OECD například dokonce uvádí, že stát by měl zajistit, aby "správa a řízení státních podniků byly prováděny transparentním a odpovědným způsobem, s potřebnou mírou profesionality a efektivity."

Složení dozorčí rady ČEZ nic z toho neodráží. Kolik těch znalostí a dovedností asi přinesl energetice exministr zahraničí a člen ČSSD Jan Kohout? Nebo třeba bývalý šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka, který se do dozorčí rady dostal před dvěma lety a jehož nominaci tehdy vysvětlil jeho spolustraník slovy "je zvykem, že krajští šéfové musejí někde sedět".

V této souvislosti se nelze nezmínit také o novém členovi rady, kterým se stal lékař a ředitel rehabilitačního centra v Čeladné Milan Bajgar. Jeho zřejmě největší zkušenost s energetikou je terapie tmou. A koneckonců o nic jiného než o tmu, která dokáže skrýt řadu sporných zakázek, přece ve skutečnosti nejde.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů