Sobota, 20. dubna 2024

Hledá se nejhezčí stromořadí! Arnika zahajuje anketu Alej roku 2012

Hledá se nejhezčí stromořadí! Arnika zahajuje anketu Alej roku 2012

Po nejkrásnější aleji s nejsilnějším příběhem budou opět pátrat profesionální i amatérští fotografové po celém Česku. Sdružení Arnika totiž zahajuje Alej roku 2012, druhý ročník úspěšné ankety. Nominovat svou oblíbenou alej nebo fotogenický úlovek z dovolené mohou lidé od dnešního dne až do konce září. Dalších šest týdnů pak budou lidé na webu Arniky moci dát hlas stromořadí, které je nejvíce osloví. V loňském roce si hodnotné ceny odnesli hned dva fotografové a letos jsou ceny připraveny pro autory tří nejpodařenějších fotek a odměna pro toho, kdo nominuje absolutní vítězku mezi alejemi, kterou vybere odborná porota.

"Lidé odpradávna sázejí aleje proto, aby byly jejich cesty příjemné a pohodové, aby mohli uniknout třeba ostrému slunci. I dnes mají stromořadí celou řadu nezastupitelných funkcí v krajině i v přírodě. Věřím, že naše anketa přispěje k tomu, aby aleje získaly zpět své právoplatné místo v krajině našeho domova i mysli," říká Martin Skalský, který vede kampaň Zachraňme stromy.

"Aleje k naší krajině patří, ať jsou památné a chráněné, nebo skoro neznámé. Jsou nejvýraznějším přínosem stromů k jejímu formování: člení ji, ale i brání, když se staví do cesty větru. Dávají pocestným stín, pomáhají najít směr. Nutí k obdivu i ty, kteří jinak půvab přírody příliš nevidí. Aby tomu tak bylo, je třeba se o aleje starat. Včas a rozumně. Pravidelně kontrolované stromy nebudou ohrožovat, stromy odborně a zodpovědně ošetřené potěší," říká PhDr. Marie Hrušková, autorka knih o alejích v Česku.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit "svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, knižní tituly o stromech od spisovatelky Marie Hruškové z nakladatelství Mladá fronta nebo publikace Arniky o stromech. Aktuální informace o anketě budou po celou dobu v jednotlivých regionech přinášet Deníky z vydavatelství Vltava-Labe-Press. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne koncem listopadu 2012.

V loňském ročníku ankety Alej roku 2011 bylo:
o 53 nominovaných alejí z celé republiky;
o 1 788 hlasů pro vítěznou Novodvorskou alej z Moravského krasu;
o 5 288 hlasů odevzdáno v internetové anketě;
o 15 178 unikátních návštěvníků webové stránky Alej roku 2011.

Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů