Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Černé skládky trápí jihlavsko: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/312281381990405-udalosti-v-regionech/obsah/197705-likvidace-cerne-skladky-za-stovky-milionu/

Astronomovi Pavlu Spurnému z Astronomického ústavu, jehož tým má na svém kontě nejvíce zmapovaných pádů meteoritů na světě, včera předal předseda Akademie věd Jiří Drahoš Akademickou prémii. Představuje 30 milionů korun, vyplácených po šest let v pětimilionových dávkách. "Podstatou mé práce je studium malých těles sluneční soustavy, které zatím nelze sledovat jiným způsobem, než že Zemi použijeme jako senzor. Tato tělesa se s naší planetou sráží a my pozorujeme, jak se to projevují v atmosféře," vysvětlil Spurný.

Galerie Umění pro děti otevřela dětským návštěvníkům své brány v polovině března, a to interaktivní výstavou Umění v recyklaci, pod níž je podepsána řada současných umělců. Během neformální vernisáže si děti pod vedením lektorů vystřihovaly ptáčky ze starých novin a časopisů, Veronika Richterová je učila vyrábět cizokrajné motýly z nepotřebných PET lahví. Vystřižení a pestře omalovaní petmotýli postupně obydleli celý les, který připomíná mexický Les monarchů v rezervaci Sierra Chincua, kam přilétají každoročně za potravou miliony motýlů monarchů. Také samotný les vznikl z dalších "vysloužilců", uschlých vánočních stromků. Kdo právě něco nestříhal, nelepil či nemaloval, mohl se zatím kochat obrázky z recyklovaných hraček (a dokonce i crocsů!), nebo obdivovat kabelový strom australské umělkyně Shendry Stucki ve vstupním prostoru galerie.

V historii Česka zřejmě nejúspěšnější zátah proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami provedla v minulých dnech daňová správa společně s celníky. V exekuci se úřadům podařilo v rámci dlouho připravované akce zajistit ve skladech skupiny firem 1,5 milionu litrů příměsi do bionafty a téměř 200 milionů korun na bankovních účtech.

Ministr zemědělství Petr Bendl odvolal ředitele státní příspěvkové organizace Národní hřebčín Kladruby (NHK) Jana Höcka. Ministr se k tomuto kroku rozhodl na základě poznatků, které přinesla kontrola Ministerstva zemědělství coby zřizovatele organizace, zaměřená na oblast prodeje a chov koní a veřejné zakázky, a také s ohledem na rozdílné pohledy na pojetí budoucího fungování organizace. Řízením NHK bude dočasně pověřena Simona Voňková. Ministerstvo zemědělství připravuje výběrové řízení na pozici ředitele.

Společnost LG Electronics představila virtuální LG Eko dům, který si mohou vytvořit samotní uživatelé. Získají tak povědomí o technologiích LG a možných ekologických úsporách. Vše má podobu facebookovské digitální interaktivní kampaně s názvem My Eco Home. Kampaň mj. seznamuje s pěti klíčovými technologiemi využívanými společností LG a jejich ekologickými výhodami. Po rozkliknutí záložky kampaně na facebookovských stránkách LG dojde k otevření microsite pro vytvoření ekologického domu. Účastníci si mohou interiér přizpůsobit výběrem ze široké škály různých dekorací, spotřebičů či fotografií svých přátel na Facebooku. Po dokončení úprav interiéru dojde k vyhodnocení tzv. Eco Indexu, který vyjádří, kolik energie bylo ušetřeno výběrem jednotlivých položek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů