Sobota, 20. dubna 2024

Městem stromů bude Praha 10

Městem stromů bude Praha 10

PorotaNadace Partnerství dnes vybrala vítěze soutěže Město stromů. V Městské části Praha 10 tak od října propukne roční kampaň věnovaná stromům a péči o městskou zeleň se zapojením veřejnosti. Vítězné město získá i zahradnickou realizaci v hodnotě 100 tisíc korun od firmy Garpen a přednostní právo účastnit se prestižního evropského klání Evropská kvetoucí sídla (Entente Florale Europe, EFE).
Na soutěž se připravovalo 36 měst z celé České republiky na dvoujarních seminářích Nadace Partnerství, kde interaktivní formou probírali péči o zeleň, arboristiku a práci s veřejností. "Seminář byl pro mě velkou inspirací, oceňuji hlavně praktické ukázky řezu, výběr sadby i prezentované metody, jak řešit konflikty a jednat s lidmi," sdělil své dojmy jeden z účastníků semináře.
Město stromů nabízí způsob, jak upozornit hravou formou na stav zeleně, její význam, vysvětlit roli veřejné správy při ochraně dřevin a zviditelnit projevy vandalismu. "Projekt Prahy 10, který nese podtitul Praha 10 - příjemné místo pro život, porotu zaujal rozmanitostí aktivit i pečlivým plánem zajištění kampaně - realizační tým jde napříč odbory Prahy 10 a jsou v něm i zástupci občanských iniciativ, škol a spolků," říká manažerka soutěže Město stromů Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.
Místní občané se tak mohou těšit na pestrý program s tematikou stromů: vlastivědné vycházky, výstavy, místní anketu Strom Prahy 10 nebo mohou například sázet stromy pro své miminko. Praha 10 získá také zahradnickou realizaci v hodnotě 100 000 korun. "Spolu s místními občany a samosprávou Prahy 10 budeme plánovat veřejné prostranství podle představ místních. Velmi se na to za Nadaci Partnerství i za realizační firmu Garpen těšíme," dodává Zuchnická.
Praze 10 bude také nabídnuta účast v mezinárodním klání evropských měst Evropská kvetoucí sídla: "Je to pro města skvělá příležitost, jak se podívat na své město cizíma očima a sdílet zkušenosti s evropskými kolegy," říká Dana Štechová, ředitelka Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která má účast českých měst v EFE na starosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů