Pátek, 19. dubna 2024

7 hlavních bodů, které navrhuje Pačesova komise

Z jakých zdrojů bude v příštích dvaceti letech Česká republika vyrábět elektřinu? Vyhraje jádro, fotovoltaika, nebo "špinavé" hnědé uhlí? Podívejte se na sedm hlavních bodů, se kterými přišla Pačesova komise.

7 hlavních bodů, které navrhuje Pačesova komise

1. Nadpoloviční podíl jádra

V tomto bodě se materiál komise nijak neliší od plánů ministerstva průmyslu a obchodu. Dostavět další dva bloky Jaderné elektrárny Temelín a popřípadě ještě jeden v Dukovanech. V Česku by se tak mělo z jádra vyrábět přes 50 procent elektřiny. Pačes dává k úvaze i vyvedení zbytkového tepla z obou zdrojů.

S uhlím musíme šetřit

Uhlí je velmi cenná česká surovina a jejího využití bychom se neměli vzdávat. Stává se ale nedostatkovým zbožím a měli bychom s ním šetřit. Jsou proto nutné rekonstrukce prastarých zdrojů s malou účinností. Komise také navrhuje přednostní směřování uhlí do teplárenství. A stát by si měl vyhradit právo určit, do jakých oblastí vytěžené uhlí půjde.

O limitech se musí jednat

Pačesova komise i přesto, že to od ní někteří očekávali, nerozhodla o prolomení či neprolomení těžebních limitů. Podle komise je třeba celou záležitost komplexně posoudit, a to i včetně dopadů těžby uhlí na zdraví obyvatel či přezkoumání způsobu, jakým jsou poplatky za těžbu přerozdělovány dotčeným obcím a krajům.

4. Lokální obnovitelné zdroje

Obnovitelné zdroje ano, ale nesmí se opakovat boom solárních elektráren z let 2009-2010. Budoucnost těchto zdrojů vidí Pačesova komise na lokální úrovni - bioplyn, biomasu, solární panely na střechách. Kromě ovzduší nesmí hyzdit ani krajinu, jak se to podle členů komise děje například v případě větrníků či megalomanských solárních parků.

5. Ekologie a veřejné zdraví

Uhlí je sice důležitou součástí energetického mixu, ale současně i tou nejšpinavější. Hlavně malé městské či podnikové výtopny, ale i povrchová těžba uhlí, jsou zdrojem polétavého prachu. Ten má negativní dopady na zdraví obyvatel. Malé výtopny by tak měly projít modernizací, ideálně pak přejít na kogeneraci či spalování biopaliv.

6. Komunální odpad

Podle Pačese bychom se mohli inspirovat v Dánsku. Je nutné přijít s vybalancovaným systémem, který upřednostní využití odpadu v moderních spalovnách a přeměnu kompostovatelného odpadu na bioplyn před skládkováním. Oběma těmito technologiemi lze v kogeneracích vyrábět teplo i elektřinu.

7. S plynem opatrně

I když je zemní plyn "čistší" než hnědé uhlí, komise varuje před přílišnou závislostí na jeho dovozu. Hlavním důvodem jsou nestabilní dodávky plynu z Ruska, jichž jsme byli několikrát svědky v minulých letech. Podle Pačese patří plyn například do mikrokogenerací na sídliště či do menších měst.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů