Pátek, 29. března 2024

Plzeňský kraj zlikviduje ekologické zátěže v Plzni a Kolovči

Plzeňský kraj zlikviduje ekologické zátěže v Plzni a Kolovči

Plzeňský kraj požádá příští měsíc o dotace na likvidaci dvou významných starých ekologických zátěží na svém území. Sanace za asi 60 milionů korun čeká bývalou čistírnu a prádelnu v Plzni na Libušíně, areál bývalých Chodských pletáren v Kolovči na Domažlicku by měl být vyčištěn za 16 milionů korun. ČTK to řekl šéf krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

"Z nové výzvy operačního programu Životní prostředí, která by měla být pro tuto oblast v tomto programovacím období EU poslední, bychom měli získat 90 procent nákladů na sanaci, zbytek uhradí kraj ze zvláštního fondu, v němž musí mít podle zákona trvale deset milionů korun," dodal Plíhal. O podobě dalších dotací EU zatím není jasno.

Areál sedm let nefungujícího podniku v Kolovči je uvnitř obce a chemické látky používané na čištění oděvů se objevily v okolích studních. Podobné je to na Libušíně. Čistírna se zprivatizovala bez povinnosti nabyvatele se zátěží zabývat a původní majitel už neexistuje.

Kraj nyní řeší 13 velkých zátěží, další se mohou objevit při výstavbě. "Zatím bezprostředně nikoho neohrožují, ale v podzemí to nebezpečí tiká," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD). Upozornil, že kraj nemá k zátěžím žádné povinnosti, ale chce se na jejich odstranění podílet. "Také proto se přihlásil k likvidaci zátěže na Libušíně, kde se do toho Plzni moc nechtělo," uvedl.

Kraji se také podařilo přesvědčit firmu Strabag jako nového majitele bývalé obalovny v Holostřevech na Tachovsku, aby nechala zpracovat rizikovou analýzu areálu s PCB látkami a připravila žádost o dotaci. V Plzni pak firma Overlack nyní za své paníze zahajuje sanaci na místě předchozího skladu chemikálií. Kraj firmám pomáhá.

Před sedmi lety zmapoval Plzeňský kraj ve své studii včetně čerpacích stanic pohonných celkem 500 problematických míst, z toho desetinu s vysokým rizikem. Řadou z nich se zabývají noví majitelé. Obce se studií mohou řídit při svém rozvoji. Obsahuje ale jen obecný popis, nikoli analýzy rizik, ani hydrogeologický posudek. "Kraj už dal do studií, rozborů, analýz rizik i konkrétních projektů desítky milionů korun," uvedla Marie Hanušová z odboru životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí podle ní připravuje národní inventarizaci kontaminovaných míst v ČR.

Zatím největší likvidovaná ekologická zátěž za 235 milionů korun je bývalá výrobna generátorového plynu a sklad fenolů a v Horní Bříze. Odstraněna má být do května 2013. Vyřešený už je areál bývalé prádelny a čistírny v Přešticích a příští rok bude zlikvidována zátěž po bývalém skladu pesticidů v Lubech u Klatov.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů