Sobota, 20. dubna 2024

Nízkoemisní zóny v centrech měst budou platit i pro motocykly

Nízkoemisní zóny v centrech měst budou platit i pro motocykly

Nízkoemisní zóny v centrech měst budou platné kromě automobilů také pro motocykly. Počítá s tím nová vyhláška k zákonu o ovzduší, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí. Motocyklisté si tak budou muset pro vjezd do nízkoemisní zóny pořídit speciální zelenou známku, která ukazuje množství vypouštěných škodlivin, píše Mladá fronta Dnes (MfD).

"Zákon nevyjímá motocykly ani skútry," sdělil deníku mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Vydány budou dva druhy známek - pro motocykly vyrobené před rokem 1993 a po něm.

Někteří však nápadem nadšení nejsou. "Je to naprostý nesmysl. S výjimkou Itálie, kde je to ve třech městech, nikde takové opatření neplatí," sdělil MfD šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Motocyklisté budou muset mít známku u sebe, zatímco řidiči aut si ji vylepí na přední sklo. Zhruba 90.000 aut v Česku přitom již na předním skle má známku z Německa, ta ale zatím nebude v ČR platná.

Vyhláška by do vlády měla jít během léta. O zavedení nízkoemisní zóny reálně uvažuje například Praha, Ostrava, Plzeň nebo Karlovy Vary. Cena známky je zatím navržena na 150 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů