Sobota, 20. dubna 2024

Ropný zlom se zatím prý nekoná

Nové technologie i nově objevené zdroje: Z dnešní těžby 93 milionů barelů denně by v roce 2012 mohlo být 110 milionů.

Ropný zlom se zatím prý nekoná

V rozporu s tvrzeními, podle nichž je těžba ropy už za zenitem (ropný zlom, peak oil), se podle nové studie nic takového nekoná. Těžba a zpracování ropy rostou v USA i některých jiných zemích takovým tempem, že v roce 2020 by produkce mohla být oproti dnešku až o pětinu vyšší.
Z toho by pak vyplývalo, že cenu může potkat i strmý pád - jakkoliv cena ropy závisí na celé řadě dalších faktorů a lze očekávat, že v případě poklesu ceny by se utlumil i předpokládaný růst těžby. K utlumení investic by ale prý mohlo dojít až při ceně ropy pod 70 dolary za barel. Naopak pokud se cena udrží nad touto hranicí, mohla by po roce 2015 přijít trvalá nadprodukce a ještě výraznější pád ceny. Samozřejmě bude záviset i na dalších aspektech globální ekonomiky, jejíž růst/pokles silně ovlivňuje poptávku.
Vedoucím týmu, který stojí za odhadem, byl Leonardo Maugeri (Kennedy School Belfer Center for Science and International Affairs). Uvádí, že z dnešní těžby 93 milionů barelů denně by v roce 2012 mohlo být 110 milionů. Přitom v tom už mají být odhadem zahrnuta i geopolitická či technologická rizika, jinak by nárůst mohl být až 49 milionů barelů denně. Započítány jsou především nové zdroje a technologie (břidličné a asfaltové písky). Opravdu se ale počítá pouze ropa, ne uhlovodíky jako celek, tj. předpokládané nevé technologie nezahrnují třeba těžbu metanu z permafrostu a metanového ledu pode dny oceánů.
Nové zdroje se týkají především USA (již využívána zejména Severní Dakota, Montana), Kanady, Venezuely a Brazílie. Velký nárůst těžby ropy by mohl týkat i Iráku. Jako celek by se ale euroatlantický svět mohl prý stát energeticky nezávislým. Nové technologie tak z hlediska energetiky způsobí zřejmě nejvější změny od 80. let - alespoň pokud se potvrdí závěry zmíněné studie.

Zdroj: Phys.org, Harvard University, www.scienceworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů