Čtvrtek, 28. března 2024

Česká sluneční škola v Indii funguje pět let, hledá dobrovolníky

Česká sluneční škola v Indii funguje pět let, hledá dobrovolníky

Sluneční škola v daleké himálajské vesnici Kargyak, kterou postavili a provozují čeští dobrovolníci, funguje už pět let. Koncem června se domů vrátila dvanáctá dvojice českých učitelů, na příští půlrok je vystřídají jiní. Sdružení Surya hledá další dobrovolníky, kteří ale musejí počítat s náročnými podmínkami života v horách "na konci světa".

Kromě praktických znalostí a zkušeností, jako je třeba první pomoc, práce na počítači, znalost angličtiny či schopnost opravit kombinovanou větrnou a solární elektrárnu, se u dobrovolníků testuje psychická odolnost, schopnost přizpůsobit se absolutně odlišným životním podmínkám a přesto být schopen řídit projekt uprostřed Himálaje, sdělil ČTK Jan Tilinger ze sdružení Surya.

Těm, kdo se rozhodnou do Kargyaku odjet, je odměnou pobyt v nedotčené přírodě a možnost pomoci místní komunitě, která tu po dlouhá staletí žije, a tak ji i důkladně poznat.

Sdružení Surya vzniklo v roce 2006, od jara roku 2007 zavedli jeho zakladatelé pravidelnou denní výuku pro děti ve vesnici a nejbližším okolí. Ve vesnici s téměř nulovou gramotností Surya zavedla pravidelný školní režim. Prázdniny ve škole reflektují potřeby vesničanů, a proto jsou vyhlašovány na dobu sklizně, stěhování stád, důležitých náboženských obřadů nebo i svateb a pohřbů, kterých se účastní celá komunita.

Na začátku projektu sluneční školy byla v roce 2004 diplomová práce Jana Tilingera na stavební fakultě ČVUT. Jeho projekt nízkoenergetické stavby vyhovuje tamním extrémním podmínkám. Na stavbě školy se podíleli i sami vesničané a stavělo se z materiálů dostupných v místě. V budově školy je i zeleninový skleník a před budovou sázejí žáci každý rok nové stromy.

Vesnice leží ve výšce 4200 metrů v oblasti s drsnými klimatickými podmínkami. Má sice více než 300 slunečních dní do roka, v zimě tam však teploty klesají až na minus 40 stupňů Celsia a vesnice je na celých pět měsíců odříznuta od okolního světa. Nejbližší silnice končí v 60 kilometrů vzdálené vesnici. Do nejbližšího správního centra trvá cesta z Kargyaku čtyři dny chůze. Oblast Zanskar je částí převážně muslimského indického státu Džammú a Kašmír a hraničí s Afghánistánem a severním Pákistánem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů