Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Tatrách žije dle sčítání 950 kamzíků, méně než loni

V Tatrách žije dle sčítání 950 kamzíků, méně než loni

Populace kamzíků ve Vysokých Tatrách se podle výsledků posledního sčítání mírně zmenšila, zoologové ale zjistili větší počet mláďat těchto sudokopytníků. Na slovenské a polské straně pohoří napočítali letos 950 kamzíků, loni ve stejném období zaznamenali 967 těchto chráněných zvířat.

"Především počty nově narozených kamzíků jsou důkazem, že kamzík horský tatranský má na obou stranách Tater velmi dobré přírodní podmínky. K nárůstu počtu mláďat přispělo letošní teplé jaro bez sněhu, jakož i péče a ochrana," tvrdí představitelé Tatranského národního parku.

Zoologové napočítali 178 mláďat kamzíka, což bylo o 29 více než loni. Z celkové kamzičí populace v Tatrách žije většina na slovenské straně pohoří, a to 675 kamzíků včetně 103 mláďat. Není vyloučeno, že jejich skutečný počet je vyšší, protože první letošní sčítání provázelo nepříznivé počasí.

Sčítání kamzíků v Tatrách se uskutečňuje dvakrát do roka. Stavy těchto zvířat se po poklesu v 90. letech minulého století, kdy se pohybovaly jen kolem dvou stovek kusů, začaly zvyšovat. K obratu patrně přispělo jejich přikrmování nebo ostraha před pytláky a kontrola dodržování sezónní uzávěry pohybu ve vysokohorském prostředí.

Vysoké Tatry jsou nejsevernější oblastí výskytu kamzíků na světě. Turisté je mohou na Slovensku pozorovat i v Nízkých Tatrách. V Česku kamzíci žijí v Jeseníkách, kde se jejich populace podle statistik pohybuje okolo 150 kusů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů