Pátek, 29. března 2024

Nejšikovnější žáci jsou v Nákle! K recyklaci odevzdali téměř 12 tun elektrospotřebičů

Nejšikovnější žáci jsou v Nákle! K recyklaci odevzdali téměř 12 tun elektrospotřebičů

Pátý ročník projektu "Ukliďme si svět" kolektivního systému ELEKTROWIN láme rekordy. Nejvíce vysloužilých elektrospotřebičů shromáždili žáci ZŠ Náklo z Olomouckého kraje. Společnými silami nasbírali a k recyklaci předali 11 965 kg vysloužilých elektrospotřebičů. S více než 10 377 kg skončila na druhém místě ZŠ a MŠ Červená voda z Pardubického kraje, na třetím místě pak ZŠ Křivoklát s 9 530 kg ze Středočeského kraje.
V přepočtu na jednoho žáka vyhrála stejně jako v předchozím roce ZŠ a MŠ Dolní Olešnice. Každý ze studentů této školy odevzdal přes 346 kg starých elektrospotřebičů. Druhé místo patří ZŠ a MŠ Cejle s 341 kg na žáka, třetí příčku s výsledkem 230 kg na žáka obsadila ZŠ a MŠ Příkazy. Děti z těchto škol se setkaly na slavnostním vyhlášení, které proběhlo v úterý 26. června na Tvrzi Hummer u Prahy. V gotickém zábavním areálu si užily krásný den plný her a zábavy.

"Aktuální ročník projektu Ukliďme si svět přinesl jedno velké překvapení. Žáci z celé České republiky odevzdali k recyklaci 327tun vysloužilých elektrospotřebičů. Překonali tak svůj loňský výkon o 121 tun. A to už stojí za skutečně velkou pochvalu," říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, který tento projekt organizuje pro všechny základní a střední školy v republice. "Žáci se do recyklace vrhli doslova po hlavě a zapojili do ní nejen své rodiče, ale i veškeré příbuzné a obyvatele vesnice. Nejdůležitější roli měl pan školník, který nám pomáhal s organizací sběru," říká Jitka Helová, učitelka ZŠ Náklo.
A jak se svého úkolu recyklace elektrozařízení zhostili sami žáci?

"Do školy jsem přinesla žehličky, televizi a mixér. Pomáhali mi moji rodiče a babička s dědou," říká žákyně Petra Vybíralová z vítězné školy ZŠ Náklo. "Já přinesla ledničku, mikrovlnnou troubu a mixér," doplňuje ji Anna Vokounová ze ZŠ Křivoklát.

Žákyně Hana Wawrzyczková z MŠ a ZŠ Červená Voda si pak pochvaluje: "Jsem ráda, že se nám podařilo nasbírat takové množství elektrického zařízení. Já sama jsem do projektu Ukliďme si svět zapojila nejen své příbuzné, ale i sousedy."

V průběhu roku měly školy možnost získávat ke svému konečnému výsledku kila navíc, pokud se zapojily do dílčích soutěží. V rámci doprovodné soutěže tak měli žáci za úkol připravit informační kampaň pro své okolí. "Nejlepší a z hlediska podaných informací nejpodařenější Informační a osvětovou kampaň na téma zpětný odběr elektrozařízení zrealizovala ZŠ Klimkvice," doplňuje Roman Tvrzník. "Za účast v projektu školy od ELEKTROWINu získávají i odměnu, jejichž výše závisí na celkovém množství odevzdaných spotřebičů. Mohou si tak pořídit např. nové učební pomůcky." Nejúspěšnější školy navíc dostaly atraktivní odměny, a to nejen pro žáky a studenty, ale také pro pedagogy, kteří své žáky celou soutěží provázeli.

Pro více informací, prosím kontaktujte:
Táňa Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů