Úterý, 23. dubna 2024

Další hřebíček do rakve povolenkovému byznysu?

Další hřebíček do rakve povolenkovému byznysu?

Evropská komise v pátek schválila českou žádost o to, aby elektrárenské podniky jako ČEZ dostávaly až do roku 2019 část emisních povolenek zdarma. V době, kdy se v téže budově v Bruselu horečnatě vymýšlí, jak krachující systém na regulaci emisí zachránit, to může vypadat jako pověstný hřebíček do rakve. Že se prominentní nástroj evropské klimatické politiky míjí účinkem, protože je zahlcen miliardami přebytečných povolenek, které nikdo nepotřebuje, snad už pochopilo i Polsko. Proč ale komise povolila problém zhoršit dalšími desítkami milionů volných povolenek pro české výrobce elektřiny?

Když se ke konci roku 2008 schvalovaly změny v evropském systému emisního obchodování (ETS), jednou z klíčových novinek bylo, že si od roku 2013 měly všechny elektrárenské firmy emisní povolenky kupovat (dosud je dostávají zdarma). Jenže, jak popsal na svém blogu bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík, do projednávané novely se na poslední chvíli dostala zvláštní výjimka: [...] členské státy EU nakonec ve strachu, co by s [klimaticko-energetickým] balíčkem mohlo udělat české předsednictví EU, do textu směrnice přidaly výjimky pro Polsko a Českou republiku. Podle ní budou tyto země moci zdarma přidělit část povolenek pro roky 2013-2020. Jedním dechem mnozí dodávali, že nevěří tomu, že by se některá vláda dobrovolně připravila o tak významný příjem státního rozpočtu. Český parlament to však - na popud ČEZ - udělal." A v září loňského roku se česká žádost o 108 milionů emisních povolenek v hodnotě přibližně padesáti miliard korun dostala na stůl Ev ropské komisi.

Komise měla prověřit, zda plán přidělování povolenek odpovídá původnímu účelu - zda investice, které se výrobci elektřiny zavázali realizovat výměnou za bezplatné povolenky, přispějí ke zlepšení tuzemské energetiky. Z analýzy plánu ale jednoznačně vyplynulo, že česká žádost se téměř kompletně míjí se smyslem právní úpravy. Spíše než jako investiční stimul k modernizaci energetiky poskytuje ČEZ a spol. možnost, jak si jednoduše přilepšit.

Bohužel tak platí, že povolenky, které mohly přinést peníze do státního rozpočtu, dostanou elektrárenské firmy, a veřejnost stále neví na co.

Nejedná se o definitivní tečku za kauzou bezplatných povolenek. Českou žádost ještě bude komise přezkoumávat s ohledem na možné narušení hospodářské soutěže, a to zejména v souvislosti s tím, že některé navrhované investiční projekty by v souhrnu vedly k dalšímu posílení postavení ČEZ na trhu. To je v rozporu s pravidly obchodování s povolenkami i s veřejným zájmem. Rozhodnutí, po kterém může český plán přidělování volných povolenek doznat dalších zásadních změn, lze očekávat v září.

Klára Sutlovičová,
Centrum pro dopravu a energetiku

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů