Pátek, 29. března 2024

Oceánografové bijí na poplach kvůli korálovým útesům

Oceánografové bijí na poplach kvůli korálovým útesům

Korálové útesy na celém světě ubývají v důsledku klimatických změn velmi rychle a je nutné okamžitě učinit opatření k záchraně těch zbývajících. Tuto výzvu přednesli dnes na setkání v australském Cairns oceánografové, informuje agentura AFP.

Oceánografové, jichž se na mezinárodním sympoziu sešlo přes 2600, rovněž připomněli, že v ohrožení je v důsledku zhoršující se situace i živobytí pro desítky milionů lidí. Útesy poskytují práci a výživu četným obyvatelům pobřežních oblastí, přinášejí příjmy z cestovního ruchu a v neposlední řadě působí jako přirozený vlnolam v době silného vlnobití nebo bouří.

Odborníci vyzývají k okamžitému zásahu s cílem zastavit narůstající škody, které způsobuje zvyšující se teplota oceánských vod, jejich rostoucí kyselost, nadměrný rybolov i znečištění přicházející z pevniny. Svět může jednat v otázce klimatických změn, ale časový prostor pro akci se rychle zmenšuje, zdůraznil předseda sympozia Terry Hughes.

Za uplynulých 35 let se například v karibské oblasti korálové útesy zmenšily o 75 až 85 procent, uvedl oceánograf Jeremy Jackson ze Smithsonova institutu ve Spojených státech. Velký bariérový útes podél severovýchodního pobřeží Austrálie, který patří k nejlépe chráněným mořským ekosystémům ve světě vůbec, je oproti stavu před půlstoletím poloviční.

"Co je dobré pro korály, je také krajně důležité pro lidi a my se musíme probudit," prohlásil Jackson. "Budoucnost korálových útesů není mořskou verzí 'je třeba objímat stromy', nýbrž kapitálním problémem pro lidstvo," dodal.

Stephen Palumbi z Hopkinsovy mořské stanice při univerzitě v americkém Stanfordu upozornil, že je mimo jiné zapotřebí vyřešit problémy spojené s anarchickým zemědělským vývojem i praktikami intenzivního rybolovu.
Přes 85 procent "asijského korálového trojúhelníku" je přímo ohroženo lidskou činností, především rozvojem pobřežních oblastí, znečištěním a nadměrným rybolovem.

Sympozium oceánografů z osmi desítek zemí se koná pravidelně každé čtyři roky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů