Čtvrtek, 25. dubna 2024

Cestující v Pardubicích by mohl vozit ekologický hybridní autobus

Cestující v Pardubicích by mohl vozit ekologický hybridní autobus

Cestující v Pardubicích by mohl vozit ekologický hybridní autobus, který kombinuje elektromotor a spalovací motor. Autobus zatím testovali zaměstnanci, nyní Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) jedná o zapůjčení autobusu značky Irisbus Iveco pro zkušební provoz s cestujícími. ČTK o tom informovala Petra Brunová z dopravního podniku. V budoucnu by hybridní autobusy mohly ve vozovém parku DPMP přibýt.

"Autobus je vybaven systémem start - stop, kdy vůz po přijetí do zastávky vypne motor a ve chvíli, kdy řidič sešlápne pedál plynu, se sám opět zapne. Čím více zastávek a kratších vzdáleností, tím dochází k větší úspoře energie a hybridní vůz má tím větší využití," uvedla Brunová.

Mezi největší výhody vozu patří úspora paliva, nižší produkce emisí, větší plynulost rozjezdu z pohledu řidiče i cestujícího a také nižší hluk. Dopravní podnik v současné době jedná o dlouhodobějším zapůjčení hybridního vozu, aby bylo možné všechny deklarované výhody ověřit v reálném provozu.

Dopravní podnik v současnosti provozuje 20 autobusů, které jezdí na stlačený zemní plyn, což je ekologičtější než běžné spalovací motory. Podle Brunové se dopravní podnik snaží, aby v budoucnu nakupoval vozidla, která budou šetrná k životnímu prostředí ve městě. Jimi by mohly být právě hybridní autobusy od Iveca.

Hybrid ke svému pohonu využívá kombinaci elektromotoru s naftovým pohonem. V principu funguje tak, že spalovací motor udržovaný v optimálních otáčkách pohání generátor a vzniklým elektrickým proudem je napájen trakční motor vozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů