Pátek, 19. dubna 2024

Poláci na léto zakázali sestup ze Sněžky po řetězové cestě

Poláci na léto zakázali sestup ze Sněžky po řetězové cestě

Ředitelství polského Krkonošského národního parku po roce opět zakázalo sestup ze Sněžky po známé řetězové cestě. Omezení má v hlavní turistické sezoně snížit pohyb lidí na přetíženém úzkém chodníku a bude platit do konce srpna. Výstup po červeně značené řetězové cestě na vrchol hory je bez omezení. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

K sestupu i výstupu mezi vrcholem Sněžky a Slezským domem na polské straně hranice mohou turisté použít pohodlnější, modře značenou Jubilejní cestu. Tuto cestu budou muset k sestupu využít i turisté, kteří budou chtít ze Sněžky pokračovat ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu či Obřím dolem do Pece pod Sněžkou. Výstup a sestup ze Sněžky z české strany cestami pod lanovkou a od chaty Jelenka omezen není.

Vrchol Sněžky, která je výškou 1602 metrů nejvyšší horou České republiky, navštěvují v sezoně stovky lidí denně. Až na vrchol se dostanou nyní jedině pěšky, protože lanovka z Pece pod Sněžkou od poloviny května na druhém úseku kvůli rekonstrukci nejezdí. Začátkem září se zastaví i dolní úsek do mezistanice na Růžové hoře. Nová lanovka se má rozjet na jaře 2014.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů