Pátek, 29. března 2024

Dunaji pomáhají také vodní sekačky

Dunaji pomáhají také vodní sekačky

Rakouská metropole Vídeň se stará o oblast starého ramene Dunaje zvanou Alte Donau, jež je přírodním bohatstvím města a má současně významnou rekreační funkci. Počátek péče spadá do roku 1875, kdy byla dokončena regulace toku.

Krekreaci veřejnosti slouží oblast Alte Donau od roku 1907, kdy bylo otevřeno první plážové koupaliště >>Gänshaufen<<. Dnes na koupání dojedete metrem nebo na kole po cyklostezkách. Kvalita vody je vysoká a město na ni velmi dbá. Vidět je až do hloubky čtyř metrů. >>V sezoně měříme v oblasti Alte Donau kvalitu vody na sedmi místech - hodnoty měření byly v posledních letech vynikající,<< uvádí Gerald Loew, vedoucí magistrátního oddělení vídeňských vod.

CÍLENÝ MANAGEMENT VODNÍCH ROSTLIN

Pro dosažení dobré kvality vody jsou důležité vodní rostliny, tzv. makrofyty. >>Působí jako biologický filtr - váží živiny, redukují kalení vody a zajišťují jasný pohled do vody,<< říká Karl Donabaum, odborník na vodu a jednatel DWS Hydro-Ökologie, který se o projekt řadu let stará. Vídeňský magistrát podporuje vysazování nízkých druhů vodních rostlin už několik let.

Tyto, tzv. parožnatkovité rostliny (Characeae) vytváří v Alte Donau optimální podmínky, protože ubírají místo vyšším druhům rostlin a na vodní dno proniká více světla. Sanační program v oblasti začal v roce 1996 a již od počátku počítal se znovuusídlením nízkých vodních rostlin. První úspěchy se dostavily v roce 2002.

Za účelem regulace a péče o vegetaci pod hladinou Dunaje se provádějí pravidelné odborné kontroly. Podle jejich výsledků se rozvrhne nasazení sekacích lodí. Dlouhodobým cílem je etablovat nízké rostliny v oblasti Alte Donau natolik, aby sekání nebylo vůbec nutné. Koncept cíleného kosení umožňuje nerušený provoz lodí, rekreaci veřejnosti a zamezuje poničení stavu vegetace. Pokos je důležitý, neboť ekosystému mohou být kvůli výšce rostlin odepřeny živiny. Sekací lodě se využívají asi 10 let.

NOVINKY: PROSTOR PRO REKREACI A EKO ZÓNY

Alte Donau představuje 1,5 km2 vodní plochy pro plavání, plachtění, surfování, ale i rybaření. Návštěvníci mají k dispozici 11 veřejných plováren a volnočasových zařízení, náplavky a prámy, dvě jachtařské a surfařské školy, půjčovnu lodí, elektročlunů, šlapadel, plachetnic, kánoí a kajaků. Využít mohou i gastronomické zázemí s venkovními zahrádkami, promenádu s cestami pro pěší a cyklisty či zóny pro psy.

Nově upravený břeh u mostu Kagraner Brücke nabídne letos nové relaxační terasy, náplavku a další hezké možnosti ke koupání. Díky rákosí je také ekozónou, jež je domovem mnoha druhů živočichů a rostlin. K dispozici je i tribuna a cíl pro veslaře. Mobiliář (sezení a stoly) je ukotven přímo v zemi. A co projevy vandalismu? >>Po celé Vídni se o osvětu starají >>Waste Watchers<< ze 48 oddělení magistrátu, kteří se snaží posilovat osobní odpovědnost občanů za čistotu,<< vysvětluje Lisbeth Rudy z oddělení vídeňských vod. >>Hlídky provádějí cílené kontroly, a proto v posledních letech zaznamenáváme méně případů znečišťování veřejného prostoru.<<

VELKÁ VÝZVA PRO PLÁNOVÁNÍ

Plánování v celé oblasti kolem vodního toku je slovy Brigitte Hozangové, krajinné projektantky a odbornice na vodní krajinu, velkou výzvou: >>Velkou pozornost věnujeme péči o přirozený rozvoj břehu. Oblast Alte Donau je ukázkovým modelem kombinace velkého nasazení při udržování kvality vody, ochrany přírody a péče o rekreační zónu Vídně.<< O náklady na údržbu této oblasti se dělí několik magistrátních oddělení a městských částí. V rámci pravidelných vídeňských úklidových akcí se může i v oblasti Alte Donau zapojit veřejnost.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů