Pátek, 19. dubna 2024

Zlatý decibel napoví, jak čelit hluku

Zlatý decibel napoví, jak čelit hluku

Co spojuje protihluková opatření na dálnici D8 v úseku D807 Ústí nad Labem - státní hranice s Německem, dánský antivibrační podkolejový svršek RockBallast a RockXolid, vzducholoď ZEPPELIN Z, vzdělávací program Zabiják hluk Zdravotního ústavu v Brně, větroň Glasflügel 304S s pomocným proudovým motorem z produkce HPH Kutná Hora nebo tichou automatickou myčku nádobí SIEMENS SN26T890EU?

Všechny tyto projekty, produkty či opatření obdržely v minulých letech ocenění ZLATÝ DECIBEL. Jde o mezinárodní soutěž nejprogresivnějších protihlukových projektů a produktů, přičemž například v loňském, už 15. ročníku soutěže nejlepší účastníci evropského finále přebírali ceny ve francouzském Národním shromáždění.

Také letos se nejen firmám otevírá příležitost zúčastnit se prestižní mezinárodní soutěže ZLATÝ DECIBEL - Décibel d´Or Praha 2012, nad níž převzal záštitu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Oceněné projekty a řešení budou představeny 27. 9. na slavnostním večeru v Parlamentu ČR a postoupí do evropského finále příští rok v Paříži.

Do soutěže se mohou hlásit například i města či provozovatelé městské a dálkové veřejné dopravy, stejně jako vzdělávací zařízení. Nominovány však mohou být také osobnosti, které se konkrétním způsobem zasloužily o snížení dopadu hluku na životní prostředí, zejména na zdraví lidí.

Speciálně pro municipální sféru a veřejné dopravce existuje soutěžní kategorie Město nebo doprava. Také kategorie Vnímavost a výchova by mohla být zajímavá pro obce a města, resp. jimi zřizované školy a další vzdělávací zařízení, která se zasazují o zlepšení postojů dětí, mládeže i dospělých vůči rizikům, jež pro životní prostředí a lidské zdraví znamená hluk.

Produkty či projekty s ničivými následky imitovaného hluku na lidské zdraví a životní prostředí lze navrhnout v kategorii ANTIDECIBEL.

Přihlášky do soutěže přijímá Národní hluková observatoř ČR (NHO - www.nho.cz) nejpozději do 31. 8. 2012. Na adrese NHO (5. května 45/1154, 140 00 Praha 4, e-mailový kontakt: martin.simbera@nho.cz, mobil: 602 630 566 ) se lze rovněž dozvědět další podrobnosti o soutěži i podmínky účasti.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů