Úterý, 23. dubna 2024

Na pěti hnízdištích se narodila sokolí mláďata

Na pěti hnízdištích se narodila sokolí mláďata

Na pěti hnízdištích ležících na území Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava vyrostli a vyletěli mladí sokoli. Vedle ornitologů na tom mají velkou zásluhu také pracovníci Informační a strážní služby.

Na pěti hnízdištích sokola stěhovavého ležících na území Správy Národního parku Šumava se podařilo sokolím rodičům odchovat mladé sokoly.

"V současnosti máme na území Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava celkem 7 hnízdních lokalit sokola, což je oproti 2 původním hnízdním lokalitám během 90. let minulého století zřejmé zvýšení početnosti, které souvisí s růstem populace sokola stěhovavého v Evropě včetně našeho území," říká Tomáš Lorenc, ornitolog NP a CHKO Šumava.

Monitoringem sokola stěhovavého se dlouhodobě zabývá České svaz ochránců přírody Plzeňsko ve spolupráci se zoology NP a CHKO Šumava.

"Pravidelně sledujeme obsazenost známých hnízdních lokalit sokolími páry, vývoj a úspěšnost hnízdění a kontrolujeme i další potencionální lokality, kde by sokol mohl hnízdit," uvádí David Melichar z Českého svazu ochránců přírody Plzeňsko.

Na úspěšné akci spojené s vylétnutím mladých sokolů má velký podíl Informační a strážní služba NP a CHKO Šumava, jejíž členové hnízdiště po dobu hnízdění bedlivě hlídali.

"V době hnízdění a vyvádění mláďat jsme postavili hlídky, aby do blízkosti hnízdišť nechodili turisté a sokolí rodinky nerušili," uvádí Petr Šrail, vedoucí Informační a strážní služby a dodává: "Časté rušení, může způsobit například zastydnutí zahřívaných vajec nebo předčasné vylétnutí dospívajících mláďat z hnízda, která se pak stávají snadnou kořistí pro predátory," dodává.

Lokalizace hnízdišť sokola stěhovavého se s ohledem na jejich ochranu neuvádí.

"Na některých místech naši zaměstnanci stáli a vysvětlovali turistům důvody omezeného vstupu. Museli jsme navýšit služby a některá místa jsme hlídali ve dne i v noci," uvádí Stanislav Haladej, z Informační a strážní služby. Turisté měli pochopení, i když to pro ně v ten moment znamenalo určité omezení. "Když jsme turistům vysvětlili, proč je nepustíme tam, kam chtějí jít, bylo vše v pořádku. Omezení navíc trvala zhruba dva měsíce," dodal Haladej.

ve Vimperku 13.července 2012

Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů