Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 20-29.7.2012 proběhne v Centru ekologické výchovy Chaloupky, Zašovice 13, okr. Třebíč, již tradiční kosení chráněných mokřadních luk na Vysočině s následným sušením a odvozem sena.
Dobrovolníci z celé ČR si vyzkouší tradiční způsoby obdělávání chráněných, ale i nechráněných přírodně cenných lokalit. Kosit se bude například na orchidejových loukách PR Podlesích u Hrutova, PR Urbánkův palouk a dalších lokalitách v okolí.
Více informací naleznete na www.csopknezice.cz

Světový svaz ochrany přírody právě vydal aktualizovaný Červený seznam. Ten dokládá, že například ohrožení amazonských ptáků nebylo nikdy větší; riziko vyhynutí se výrazně zvýšilo pro bezmála 100 tamních druhů. Varovné zprávy přicházejí i z Evropy a z Afriky.

Společnost SodaStream svoji vzdělávací výstavu "Klec" rozšiřuje do celého světa včetně České republiky. Ekologická kampaň byla k vidění před pražským nákupním centrem Arkády. Iniciativa "Zbavte svět PET lahví" pomocí obří klece plné nápojových obalů upozorňuje na ekologické dopady velké spotřeby nápojů v PET obalech a plechovkách. Kampaň odstartovala v Jihoafrické republice, kde se společnost dostala do sporu s Coca-Colou, která tvrdí, že SodaStream porušila jejich ochrannou známku.

Odpor proti emisní dani EU se drolí - Již jen 8 čínských a 2 indické letecké společnosti se nadále zdráhají dát údaje o emisích CO2 z jejich letů do a z Evropy. Všechny ostatní osobní a nákladní letecké společnosti naplňovaly podmínky EU a dokumentovaly Bruselu emise z jejich strojů při evropských letech v roce 2011. Tím se nepřímo podrobují systému obchodu s emisemi, zavedenému v EU od počátku roku. Ten má pomoci z důvodu ochrany klimatu snížit emise, produkované leteckou dopravou.
Evropská komisařka příslušná pro otázky životního prostředí Connie Hedegaardová informovala, že dosud odolávající aerolinky by měly předložit své údaje do poloviny června. Jinak jim hrozí peněžní pokuty nejméně ve výši 100 eur za tunu CO2 na evropských trasách. Politička neupřesnila, o které aerolinky se konkrétně jedná. Původně více než 20 zemí oznámilo, že nehodlají akceptovat emisní daň, zaváděnou EU a a jako důsledek pohrozily sankcemi vůči evropským leteckým společnostem.

PointPark Properties (P3) úspěšně dokončila proces certifikace BREEAM pro dvě budovy v logistickém parku PointPark Poznaň, a to s cílovým hodnocením "velmi dobrý". V rámci Polska jde o vůbec první takový certifikát udělený logistickému parku. "Naším cílem nejsou jen ekologické certifikace nových projektů v Polsku, ale v rámci celé Evropy," říká Craig Maguire, Managing Director P3 Polsko.
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) je jedním z nejuznávanějších a nejkomplexnějších hodnotících systémů zaměřujících se na posuzování vlivu budov na životní prostředí a zároveň i na kvalitu prostředí uvnitř daných budov. Tento systém nastavuje standardy pro nejlepší využití osvědčených postupů v oblasti udržitelného návrhu, výstavby i provozu budov. Poskytuje širokou škálu úrovně hodnocení od energetických po ekologická kritéria a kategorie. Patří mezi ně energie a voda, vnitřní prostředí (zdraví a pohoda), znečišťující látky, doprava, materiály, odpad, využití půdy a ekologie a řídící procesy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů