Pátek, 19. dubna 2024

RWI: Němci zaplatí za podporu fotovoltaiky přes 110 miliard eur

RWI: Němci zaplatí za podporu fotovoltaiky přes 110 miliard eur

Podpora solární elektřiny bude Němce stát přes 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč). V nové studii to podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung spočítal německý ekonomický institut RWI. Tato suma by podle listu představovala asi polovinu odhadovaných subvencí pro obnovitelné zdroje v Německu, ačkoli solární elektřina tvoří zhruba jen 15 procent vyprodukovaného ekologického proudu v zemi.

V Německu jsou podobně jako v Česku výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických zdrojů garantovány na 20 let dopředu, což se promítá do vyšší ceny proudu pro koncové zákazníky. "Před domněnkou, že to nejhorší máme brzy za sebou, je potřeba důrazně varovat," řekl deníku výzkumník RWI Manuel Frondel v reakci na snahy berlínské vlády výrazně omezit dotace u nově instalovaných solárních modulů.

Němci podle institutu prostřednictvím svých účtů za elektřinu zaplatili za proud ze slunce už 15 miliard eur (380 miliard Kč). Celkem by ale za zařízení instalovaná za posledních 12 let měli podle studie uhradit okolo 100 miliard eur a do roku 2015 dalších až 13,3 miliardy eur. Podle RWI tak má Německo stále "otevřený solární účet" ve výši téměř 100 miliard eur.

Podle institutu jde o čisté náklady, o něž byla navýšena cena elektřiny v důsledku státní podpory fotovoltaiky, a nejsou v nich zahrnuty nepřímé výdaje.
"S přibývající výstavbou solárních zařízení si elektřina z větru a ze slunce bude stále více konkurovat a počet případů, kdy budou muset být větrné elektrárny v létě vypínány, bude výrazně růst," tvrdí Frondel. "Bude přibývat dvojité placení stejně jako další nepřímé výdaje, například na nutnou výstavbu přenosových sítí," dodal odborník RWI.

Georg Erdmann z Technické univerzity v Berlíně, který patří ke čtyřčlennému grémiu expertů spolupracujících s vládou na přechodu země k obnovitelným zdrojům, tyto nepřímé výdaje na rozvoj sítí a další opatření vyčíslil na 85 miliard eur. Náklady na podporu všech druhů zelené elektřiny odhaduje na 220 až 250 miliard eur, tedy zhruba na dvojnásobek toho, kolik má podle RWI "spolknout" jen fotovoltaika.
Institut ve studii podle frankfurtského listu kriticky hodnotí také německý systém subvencí pro solární energetiku i klimatickou bilanci fotovoltaických zařízení. Varoval přitom, že rostoucí ceny proudu mohou negativně ovlivnit postoj obyvatel k ekologické elektřině.

Ze strany RWI to není první upozornění tohoto druhu. K boomu fotovoltaiky v Německu se tento ekonomický institut staví rezervovaně dlouhodobě, připomněla agentura DPA. Solární odvětví v zemi jeho kritiku však odmítá.
Německo je světovou jedničkou na poli výroby elektřiny ze slunce. Na konci loňského roku mělo solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přibližně 27 gigawattů (GW), přičemž za poslední dva roky ho vždy přibylo zhruba 7,5 GW. Solární proud i přesto tvoří asi jen čtyři procenta německého energetického mixu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů