Úterý, 23. dubna 2024

Pošta testuje v Praze doručování elektromobilem

Pošta testuje v Praze doručování elektromobilem

Pošta ode dneška po Praze doručuje zásilky elektromobilem. V rámci testování bude používat vůz Peugeot iOn a dobíjecí stanici, které poskytla společnost ČEZ. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.

Pošta bude elektromobil používat pro běžný rozvoz zásilek v oblasti své pražské centrály, která je v Jindřišské ulici. O širším využití lze podle ředitele sekce řízení dopravy pošty Patrika Zeithamla uvažovat až s rozvojem, a tedy dostupností dobíjecí sítě. V současnosti jsou v Praze zhruba dvě desítky dobíjecích stanic.

"Česká pošta se určitě nebrání celosvětovému trendu, kterým je postupná náhrada klasických pohonných hmot. Máme nejrozsáhlejší vozový park v zemi, je tedy logické, že zároveň hledáme cesty k možným úsporám při vyšší efektivitě využití vozidel. Pro městský provoz s krátkými pojezdovými trasami může být elektromobil řešením. V testovacím provozu proto chceme vyzkoušet, kolik kilometrů je v reálném prostředí schopen dojet, důležité jsou pro nás jeho celkové provozní náklady," uvedl Zeithaml.

V České republice jde o první spolupráci tohoto typu mezi energetickou a zásilkovou společností. Zatímco Česká pošta bude mezi prvními velkými podniky v Česku, které mají zkušenosti s provozem elektromobilu, ČEZ na oplátku získá prostor pro měření dat.

"U našich aut například sledujeme, kolik kilometrů ujedou na jedno dobití a v jakých cyklech se dobíjí. Zejména součinnost elektromobilu s našimi dobíjecími stanicemi je pro nás klíčová, protože každý elektromobil se v ulicích chová jinak, většinou podle hustoty provozu, a od toho se odvíjí také celková spotřeba," uvedl manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ Tomáš Chmelík.

Zatímco zásilkové společnosti v Česku využití elektrických vozidel teprve testují, v zahraničí tento koncept začíná být běžnou součástí poštovní přepravy. Například norská pošta používá pro doručování zásilek elektrické dodávky Ford Transit více než rok. Doručování balíčků v elektromobilu je populární také v Londýně, kde poštovní firmy využívají vozy Smith na podvozcích letňanské Avie. S elektrickou dodávkou jezdí také pracovníci pošty v Kanadě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů