Čtvrtek, 18. dubna 2024

MPO na ekologický program Efekt loni poskytlo 32 mil. Kč

MPO na ekologický program Efekt loni poskytlo 32 mil. Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v loňském roce na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů v rámci programu Efekt vyplatilo dotace ve výši 32 milionů korun. Podpořené projekty slouží například ke snižování energetické náročnosti či poskytování energetického poradenství. Vyhodnocení programu ve čtvrtek projedná vláda.

Program Efekt loni podpořil celkem 144 projektů v celkové hodnotě přes 76 milionů korun. Zhruba 30 milionů v programu MPO vyčlenilo také pro letošní rok.

Mezi podporovanými aktivitami jsou například projekty, které snižují energetickou náročnost osvětlovacích systémů, rekonstrukce topných soustav v budovách či propagace úspor energie formou výstav a seminářů.

Program se snaží MPO i přes úspory ve státním rozpočtu zachovat mimo jiné proto, že Evropská unie chce do roku 2020 výrazně zvýšit využití obnovitelných zdrojů a snížit energetickou náročnost.

Součástí předkládaného materiálu je také monitorování spotřeby a úspor energie v budovách vládních institucí. Celkové roční náklady na energii u sledovaných objektů v roce 2011 činily 263 milionů Kč. Největší podíl na celkových nákladech mají budovy ministerstva obrany, vnitra a financí.

Podle zprávy existuje potenciál na úspory energie ve vládních budovách kolem 34 milionů za rok. Objem investičních prostředků nutných k dosažení těchto úspor by činil asi 305 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů