Pátek, 29. března 2024

Sedm tuzemských firem založilo Unii elektromobility

Sedm tuzemských firem založilo Unii elektromobility

Sedm firem působících v Česku založilo Unii elektromobility (UEM). Chtějí vytvářet podmínky pro masivnější zastoupení vozidel na elektrický pohon na tuzemských komunikacích. Unie to uvedla v tiskové zprávě.

Zakládajícími společnostmi jsou EmotionCar, Eprona, EVC Group, Micos, Molaris, Nano Energies Trade a renerga solutions. Hlavní aktivitou UEM bude příprava návrhů a stanovisek pro řešení otázek elektromobility, a to legislativních a regulačních, dále návrhy technických standardů a realizace projektů pro koncepční podporu této oblasti.

Unie elektromobility chce rovněž participovat na činnosti poradních orgánů ustavených státní správou a samosprávou, spolupracovat s ostatními sdruženími a subjekty působícími v oblasti elektromobility a také se subjekty, které v této oblasti přímo nepodnikají, ale jejich činnost s ní úzce souvisí, jako jsou dodavatelé technologií či služeb. Stejně tak bude UEM spolupracovat s obdobnými mezinárodními organizacemi a odpovědnými orgány Evropské unie.

"Elektromobilita je dynamicky se rozvíjející oblast, jíž patří budoucnost a která má pro celou společnost řadu nesporných výhod. Nově založená Unie chce pomoci překonat bariéry, které masivnějšímu zastoupení vozidel na elektrický pohon zatím brání. Mám na mysli například v Česku doposud nedostatečně rozvinutou infrastrukturu," uvedl předseda unie Svatoslav Novák.

V Česku jezdí téměř dvě stovky elektromobilů a v provozu je několik desítek dobíjecích stanic. V Praze jich je kolem 20.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů