Úterý, 23. dubna 2024

V Mostě rostou podzemní kontejnery jako houby po dešti

V Mostě rostou podzemní kontejnery jako houby po dešti

Od roku 2009 Magistrát města Most realizuje výstavbu podzemních a polopodzemních kontejnerů na směsný komunální odpad a tříděný sběr odpadu ve městě.
Podzemní (celopodzemní) kontejnery jsou umístěny v centru města a jeho přímém okolí. Polopodzemní kontejnery jsou pak umisťovány především do okolní zástavby bytových a rodinných domů. S ohledem na jednotný vzhled těchto odpadových nádob ve městě, se na základě vyhlášení veřejné zakázky stala dodavatelem podzemních a polopodzemních kontejnerů pro město Most společnost REFLEX Zlín, spol. s r.o. Konkrétně se jedná o podzemní kontejnery typu CITY a polopodzemní kontejnery typu SEMI.
Předností těchto odpadových nádob je především jejich objemová kapacita pro odkládání odpadu (navýšení kapacity pro možnost odkládání odpadů). Polopodzemní kontejnery na směsný komunální odpad jsou o objemu 3 m3 a 5 m3, podzemní a polopodzemní kontejnery na tříděný sběr odpadu jsou o objemu 3 m3. Stávající odpadové nádoby - střední kontejnery jsou o objemu 1,1 m3 jak pro směsný komunální odpad, tak pro tříděný sběr odpadu. Výstavbou podzemních a polopodzemních kontejnerů se daří lépe využít prostor sběrného místa a současně se zvyšuje estetický vzhled a zvyšuje se i čistota okolí nových stanovišť. Další výhodou je snadná manipulace při vyjmutí a vyprazdňování podzemních a polopodzemních kontejnerů. Vhozové otvory jsou ve výšce snadno přístupné pro menší postavy. Odolnost proti povětrnostním podmínkám (při nepříznivých povětrnostních podmínkách docházelo k pohybu středních /mobilních/ kontejnerů a k následné škodě na majetku).
Vybudováno a předáno k užívání je již 18 stanovišť:

1.

ul. Jana Kříže, bl. 711 - 2 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
2.
ul. Prokopa Holého, náměstíčko - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
3.
ul. U Parku, bl. 566 a bl. 522 - 2 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
4.
ul. Růžová, bl. 521 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
5.
ul. Víta Nejedlého, bl. 364 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
6.
ul. Josefa Skupy, bl. 81 a bl. 200 - 2 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
7.
ul. Vladimíra Majakovského, bl. 14 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
8.
ul. Mostecká, č.p. 29, Vtelno - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
9.
ul. Radniční, č.p. 1 - 1 stanoviště podzemních kontejnerů,
10.
ul. Brněnská, bl. 410 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
11.
ul. Jiřího Wolkera, bl. 572 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
12.
ul. Václava Talicha, mezi bl. 509 a 512 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
13.
ul. Bohuslava Martinů, bl. 557 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
14.
ul. K. J. Erbena, bl. 558 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů,
15.
ul. Eduarda Basse, bl. 515 - 1 stanoviště polopodzemních kontejnerů.

Na letošní rok 2012 je naplánováno pokračování výstavby dalších stanovišť podzemních a polopodzemních kontejnerů. S ohledem na finanční prostředky bude následně rozhodnuto, o jaký počet stanovišť se bude jednat.
Výstavba stanovišť podzemních a polopodzemních kontejnerů je hrazena z finančních prostředků města a prostředků od společnosti EKO-KOM, a.s., které město získává na základě množství vytříděného sběru odpadu.
Výstavba stanovišť podzemních a polopodzemních kontejnerů je realizována dle předem zpracované projektové dokumentace na místech - především s ohledem na pozemky ve vlastnictví města Mostu, na uložené inženýrské sítě, na vzrostlou zeleň (aby nedocházelo ke zbytečnému kácení dřevin) a parkovací místa (aby nedošlo ke zrušení parkovacího místa).
Bohužel ani polopodzemní kontejnery se neobešly bez zájmu vandalů. V dubnu roku 2011 byl zapálen polopodzemní kontejner na separovaný sběr odpadu - papír v ul. Víta Nejedlého. Poškozeno bylo víko a celá vnitřní nádoba vč. vnějšího pláště. Ihned byla zajištěna oprava - výměna poškozených částí, a to ve spolupráci s výrobcem polopodzemních kontejnerů společností REFLEX Zlín, spol. s r.o. a společností Technické služby města Mostu a.s.
ZDROJ: Město Most
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů