Pátek, 19. dubna 2024

EVO2 - nová česká tramvaj pro Liberec

EVO2 - nová česká tramvaj pro Liberec
Moderní tramvaj typu EVO2 posílí již od září letošního roku libereckou městskou hromadnou dopravu. Nová tramvaj je bezbariérová a prostornější, vejde se do ní až 230 lidí. Je také upravená tak, aby zvládla kopcovitý terén v Liberci a zdejší klimatické podmínky. Poradí si i se sněhovou závějí.

Jelikož se jedná o prototyp, musí nejprve projít řadou zkoušek, než sveze první cestující. Poté se uvede do zkušebního provozu s umělou zátěží, v tomto případě se jedná o 16 tun za použití pytlovaného sklářského písku. "Zátěž musí být přesně rozmístěna a koresponduje s rozložením cestujících v přeplněném vozidle," doplnil provozně technický ředitel DPMLJ, a.s. Ludvík Lavička, který se podílel na 1,5 roční přípravě projektu nové liberecké tramvaje. Před zařazením do trvalého provozu bude následovat zkušební provoz s cestujícími, kde jako zásadní je 90 denní zkouška spolehlivosti vozidla za běžného provozu.

Evo2 je dvoučlánková šestinápravová plně nízkopodlažní tramvaj vyvinutá a vyrobená Aliancí TW Team (Pragoimex, VKV Praha a KOS Krnov).

Po úspěšném vyvinutí a sériové výrobě tramvají řady tramvají Vario byl na požadavek Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou vyvinut nový typ šestinápravové tramvaje s označením Evo2. Tramvaj je oproti tramvajím Vario, které vycházejí z tramvají T3 a tedy koncepce PCC, postavena na nové konstrukci, která umožnila zvýšit podíl nízké podlahyPodle náměstka liberecké primátorky Lukáše Martina je pořízení nové tramvaje investicí do modernizace. Má přivést lidi do veřejné dopravy a tím zvýšit tržby dopravního podniku.

Liberecká veřejnost si může tramvaj prohlédnout o prázdninách, kdy plánuje vedení společnosti dopravního podniku vystavit nový vůz přímo na terminálu MHD.

Tramvaj EVO2 přišla dopravní podnik na 38 milionů korun bez DPH. Výrobcem je společnost Pragoimex, a.s. Další nové tramvajové vozy se již budou kompletovat v libereckých dílnách z dodaných komponentů vlastními zaměstnanci, což jejich cenu sníží.

Současný vozový park tramvají čítá celkem 66 vozů. Jako jediný dopravce v České republice liberecko-jablonecký dopravní podnik používá dva rozchody kolejí - 1000 mm a 1435 mm. Tramvajová vozidla v jeho majetku jsou vyrobena v letech 1963 až 2008 a stále je na místní koleje vypravován typ tramvaje T2, který se honosí datem narození 1959.

Video na:http://www.youtube.com/watch?v=spDwr-DTNIQ

ZDROJ: liberec.cz, Pragoimex, Wikipedia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů