zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Znáte čečetku?

11.08.2012
Příroda
Znáte čečetku?

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Čečetka zimní (Carduelis flammea) (Redpoll)

Popis:
Malý zavalitý pták o délce 12-14 cm. Obě pohlaví mají červené temeno a černou skvrnu na bradě, zbytek hlavy a svrchní část těla je hnědavá s hustým tmavohnědým žíháním. Na hnědavých křídlech jsou 2 světlé proužky, ocas je vidličnatý. Pro samce je typické růžové hrdlo a boky. Samice je na spodní straně těla více žíhaná, růžové zbarvení většinou chybí. Mláďata mají čelo šedohnědé. Ptáci hnízdící ve střední Evropě jsou o něco tmavší než populace severoevropské.

Rozšíření:
Hnízdí v mnoha oblastech střední Evropy, v Alpách při hranici pásma stromů. Částečně tažná (X-IV). Část ptáků hnízdících ve střední Evropě táhne v zimě ve velkých hejnech do západní Evropy.

Prostředí:
Tundra s vřesovištním a březovými houštinami, bažinaté světliny v severských lesích. Menší a tmavší alpínská rasa žije ve stupni kosodřeviny nad 1600 m.n.m.

Potrava:
Drobná semena stromů (břízy, modřínů, topolů), v létě drobný hmyz.


Tapeta Čečetka zimní 800x600


Hnízdění:
Hnízdí 1x ročně (V-VII) v zahradách, sadech a na hřbitovech nízko v křoví nebo na jehličnatých stromech. Hnízdo je postaveno z klacíků, stébel lišejníků a mechu a vystlané chlupy. Samice snáší 5 namodralých vajec s červenohnědými skvrnami na kterých sedí 10-14 dnů. Oba rodiče krmí asi 12 dnů.

Poznámka:
Hlas je zvučné tvrdě znějící "čet čet čet", které často vydává za letu. Ze stejných zvuků se skládá také zpěv, jenž navíc obsahuje trylky "črrrr".
Její stavy v poslední době klesají.

ZDROJ: www.nasiptaci.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí