Úterý, 19. března 2024

Nová ložiska kovů vzácných zemin na dně oceánů

Nová ložiska kovů vzácných zemin na dně oceánů

Japonští vědci objevili na dně Tichého oceánu obrovská ložiska takzvaných kovů vzácných zemin, které jsou nutné pro výrobu špičkové elektroniky.

Průzkum oceánského dna u Havajských ostrovů provedl se svým týmem Jasuhiro Kato z Tokijské univerzity. Informace o jeho výsledcích zveřejnila již minulý rokí on-line verze britského časopisu Nature Geoscience.

"Ta ložiska mají vysoký obsah vzácných zemin. Pouhý jeden kilometr čtvereční bude schopen pokrýt pětinu současné celosvětové spotřeby," řekl Kato.

Vzácné kovy jsou dnes mimořádně důležitým strategickým materiálem. Americká vládní agentura US Geological Survey odhaduje současné těžitelné celosvětové zásoby těchto kovů na pouhých 110 milionů tun.

Naprostá většina známých nalezišť leží v Číně a tato země také pokrývá 97 procent světové poptávky po této surovině.

Pokud by těžba vzácných zemin z oceánského dna byla rentabilní, mohl by Katoúv objev znamenat konec čínské dominance, pokud jde o těžbu a prodej těchto kovů.

Japonští geologové nalezli zmíněná ložiska v hloubce 3,5 až 6 kilometrů a odhadují, že se v nich nachází 80 až 100 miliard tun vzácných zemin.

Potřebné pro veškerou hi-tech
Naleziště leží v mezinárodních vodách a táhnou se na východ i západ od Havajských ostrovů. Další leží podle profesora Kata východně od Francouzské Polynésie. Jedná se celkem o 78 lokalit.

Kovy vzácných zemin jsou zásadně důležitým materiálem pro výrobu iPodů, iPhonů, plochých obrazovek, magnetů nebo baterií využívaných mimo jiné v hybridních automobilech.

Jejich chronický nedostatek v posledních letech vedl k usilovné prospektorské činnosti a hledání jejich nových nalezišť. Čína loni navíc v prosinci omezila vývoj této strategické suroviny kvůli teritoriálním sporům s Japonskem.

Urychlená těžba z mořského dna?
Profesor Kato uvádí, že bahno u Havajských ostrovů je bohaté zvláště na těžší kovy vzácných zemin jako gadolinium, lutecium, terbium a dysprosium. Těžba by podle něj byla jednoduchá.

"Mořské bahno se může vyzvednout nahoru na lodě a pak můžeme rovnou na nich extrahovat vzácné zeminy za pomoci jednoduché kyseliny," řekl.

Počet firem usilujících o získání licence na těžbu z tichooceánského dna rychle roste. Vyhlídka na těžbu vzácných zemin a dalších kovů, například zlata, z mořského dna však vyvolává velké obavy ekologů, kteří se obávají jeho dopadů na mořský ekosystém.

Jedním z důvodů je fakt, že vzácné zeminy obvykle také obsahují radioaktivní uran a thorium, které představují hrozbu pro životní prostředí.

Profesor Kato ale tvrdí, že obsah těchto prvků v ložiscích na mořském dně je ve srovnání s těmi povrchovými pouze pětinový.

Pozn: Gadolinium -

Gadolinium je v zemské kůře obsaženo v koncentraci 5,4-6,4 mg/kg, o jeho obsahu v mořské vodě údaje chybí. Ve vesmíru připadá jeden atom gadolinia na 100 miliard atomů vodíku.

V přírodě se gadolinium vyskytuje pouze ve formě sloučenin. Neexistují však ani minerály, v nichž by se některé lanthanoidy (prvky vzácných zemin) vyskytovaly samostatně, ale vždy se jedná o minerály směsné, které obsahují prakticky všechny prvky této skupiny. Mezi nejznámější patří monazity (Ce, La, Th, Nd, Y)PO4 a xenotim, chemicky fosforečnany lanthanoidů, dále bastnäsity (Ce, La, Y)CO3F, tj. směsné fluorouhličitany prvků vzácných zemin a např. minerál gadolinit (Ce,La,Nd,Y)2FeBe2Si2O10.

Velká ložiska těchto rud se nalézají ve Skandinávii, USA, Číně a Vietnamu. Významným zdrojem jsou i fosfátové suroviny - apatity z poloostrova Kola v Rusku.

ZDROJ: aktualne.cz, kráceno, wikipedie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů