Pátek, 19. dubna 2024

DUHOVKY: Ruce pryč od Šumavy

DUHOVKY: Ruce pryč od Šumavy
  1. VZKAZ KMOTRŮM: ruce pryč od Šumavy
  2. ZATEPLOVÁNÍ: peníze na Zelenou úsporám II budou
  3. ŠELMY: auto u Valašského Meziříčí srazilo vlčici
  4. LETNÍ VÝLETY: Exkurze do národních parků


VZKAZ KMOTRŮM
Ruce pryč od Šumavy

Dlouhé prsty pryč od Šumavy. S tímto vzkazem příšlo více než šest desítek lidí na happening Hnutí DUHA proti rostoucímu vlivu "regionálních kmotrů" na rozhodování o šumavském národním parku. Akce se konala v pátek 13. července na symbolickém místě - před restaurací Hubert v Hluboké nad Vltavou. Ta je známá jako místo lobbistických schůzek kontroverzního podnikatele a politika ODS Pavla Dlouhého. Ten proslul především svými vazbami na místní politiky, podnikatele a spekulanty s pozemky, kterým pomáhá prosazovat otevření národního parku těžařským a developerským záměrům. Prohlédněte si síť kmotrovských vazeb i vy. Fotky z happeningu si můžete prohlédnout na našem facebooku.

Účastníci shromáždění upozornili, že hlavním důvodem kácení u Ptačího potoka na Šumavě není boj proti kůrovci. Jde především o okázalé pošlapání principů, na nichž národní park stojí, a otevření míst dosud ponecháných pouze divoké přírodě a výletníkům, pro těžařské společnosti. Otevření parku develerům má posvětit nový zákon připravovaný ministrem Chalupou. Milovníci šumavské přírody mohou odeslat nesouhlasný apel poslancům z www.sumavazije.cz.


ZATEPLOVÁNÍ
Peníze na Zelenou úsporám II budou

Už v polovině příštího roku by si lidé opět mohli požádat o státní pomoc na zateplení svých domů. Vláda totiž schválila finance na pokračování programu Zelená úsporám. Hnutí DUHA s podporou Svazu měst a obcí a sdružení bytových družstev dlouhodobě prosazuje, aby stát k financování dotačního programu využil peníze, které získá prodejem povolenek ke znečišťování průmyslovým podnikům. Vláda se minulý čtvrtek dohodla, že na podporu zateplování půjde v příštím roce polovina a v dalších letech pak zhruba třetina z výnosů prodeje povolenek.
Hnutí DUHA už druhým rokem intenzivně prosazuje vznik Programu energetické nezávislosti, který by na Zelenou úsporám navázal a domácnostem i obcím pomohl se zateplením domů, výměnou oken či vybavením moderními kotli na biomasu, solárními kolektory na střechách a podobně. Nezávislá studie, kterou jsme nechali zpracovat, spočetla, že energetická renovace budov může v Česku ušetřit 39 miliard korun ročně na účtech za vytápění. Příležitosti jsou skutečně enormní.


ŠELMY
Auto u Valašského Meziříčí srazilo vlčici

Další důkaz o návratu vlků do beskydských lesů přinesli naši kolegové z olomoucké místní skupiny Hnutí DUHA. Má bohužel smutnou příchuť. Nalezli totiž bezvládné tělo mladé vlčice, kterou na silnici mezi Valašským Meziříčím a Novým Jičínem srazilo pravděpodobně nákladní auto. Přivolaní pracovníci Správy CHKO Beskydy následně odvezli mrtvou vlčici k odborné pitvě, která umožní zjistit další podrobnosti, včetně toho, odkud pocházela.

Vlci jsou trvalou součástí beskydské fauny už téměř 20 let. Smutný případ však dokládá, že k jejich ochraně nestačí jen vyhlášení izolovaných ostrovů chráněných území, ale že divokým zvířatům je třeba zajistit také bezpečné migrační koridory krajinou. Na rizikových úsecích silnic je proto nutné nejen kvůli ochraně zvířat, ale i zajištění bezpečnosti dopravy, omezit rychlost provozu v nočních hodinách. Projděte sei další možnosti řešení, které jsou běžně používané jinde v Evropě.


LETNÍ VÝLETY
Exkurze do národních parků

Zajímává vás, jak se vyvíjí příroda, když se jí nechá prostor a čas? Chtěli byste poznat středoevropskou divočinu na vlastní oči a kůži? Přihlaste se na naši každoroční poznávací exkurzi do národního parku Šumava a Bavorský les. Během čtyř dní uvidíme nejkrásnější místa "Zelené střechy Evropy" - horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře a rašeliniště. S odborným průvodcem navštívíme například Schwarzenberský kanál, Plešné jezero nebo Trojmezenský prales.
V národním parku Bavorský les nahlédneme do Ďáblovy soutěsky nebo Roklanského jezera.
Akce se koná od čtvrtka 23. 8. do neděle 26. 8. 2012. Účastnický poplatek na úhradu přenocování v kempech, dopravu, tlumočníka a průvodce činí 1600 Kč plus 30 EUR. Neváhejte, zbývají poslední volná místa.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů