Úterý, 19. března 2024

EK chce snížit přebytek emisních povolenek na trhu

EK chce snížit přebytek emisních povolenek na trhu

Evropská komise chce změnit aukční plán emisních povolenek, aby snížila jejich přebytek na trhu. Vyplývá to z plánu na oživení Unijního systému obchodování s povolenkami ETS (Emissions Trading Scheme), který dnes v Bruselu představila.

"Za několik posledních let se v unijním ETS zvyšuje přebytek povolenek. Není rozumné záměrně dále zaplavovat trh, na němž je již přebytek nabídky," řekla k návrhu komisařka EU pověřená otázkami klimatu Connie Hedegaardová.

Podle agentury Reuters zatím sice návrh EK neobsahuje přesné číslo, o kolik se má změnou aukčního plánu pro léta 2013 až 2020 snížit počet povolenek na vypouštění škodlivin do ovzduší. Analýzy komise ale posuzovaly možnosti, které by vedly ke snížení počtu o 400 milionů, 900 milionů a 1,2 miliardy. Skupiny na ochranu životního prostředí přitom požadují snížení přibližně o dvě miliardy povolenek.

Od snížení přebytku povolenek si EK slibuje zvýšení jejich ceny.

Unijní systém obchodování s povolenkami ETS je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 11.000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU. Povolenky mají rovněž omezovat emise v letecké dopravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů