Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel sníží počet povolenek, neví ale ještě o kolik

Emisní povolenky jsou moc levné a je jich příliš mnoho. Nejasné kroky Bruselu však tento problém nevyřeší.

Brusel sníží počet povolenek, neví ale ještě o kolik

Evropská komise opět rozhodla tak, že nerozhodla. Již několik měsíců čekají trhy i evropský průmysl na rozhodnutí Bruselu, zda a kolik emisních povolenek vyjme ze systému v letech 2013 až 2020. Nyní komise řekla jen to, že množství povolenek sníží. Nebyla ale schopná určit, o kolik to bude.

Cílem emisních povolenek je zpoplatnit vypouštění oxidu uhličitého (CO2) a tím nutit firmy k investicím do ekologizace výroby. Kvůli zpomalení ekonomiky v celé Evropě a přehnaným očekáváním hospodářského růstu v letech 2008 až 2020 ale vznikají na trhu přebytky povolenek. Ty tak nyní stojí jen zlomek toho, kolik předpokládala Evropská komise, a podniky k investicím příliš nenutí.

Eurokomisařka pro klima Connie Hedegaardová uznává, že povolenek je přebytek a jsou příliš levné. "Není moudré záměrně zaplavovat trh, který je již přezásobený," říká. V návrhu, který včera komise schválila, jsou ale políčka s počtem povolenek, které by měly být ze systému vyjmuty, prázdná. Prý se mají doplnit až v rámci schvalovacího procesu do konce letošního roku.

Podle Jana Pravdy z firmy Pravda Capital Trading není ale příliš pravděpodobné, že se rozhodnutí přijme dříve než za rok. "Celý ten dokument je navíc neuvěřitelně vágní," říká Pravda. "Vůbec neřeší, kolik povolenek chtějí vyjmout, ale ani to, kolik jich pak chtějí do systému vrátit," dodává.

Poukazuje tak na další variantu - tedy že povolenky, které budou v letech 2013 až 2015 staženy z trhu, se na něj před rokem 2020 opět vrátí. Nedůvěru trhu potvrzuje i okamžitý pokles cen povolenek na dvouměsíční minima.

Celkem se hovoří o tom, že by mělo být ze systému vyjmuto 400 milionů až 1,2 miliardy povolenek. Ani to ale s nízkou cenou příliš neudělá. Podle hlavního analytika britské organizace Sandbag, která se povolenkami zabývá, by mělo být pro dosažení kýženého efektu staženo z trhu až 3,1 miliardy povolenek.

"Lze tak očekávat, že přebytky na trhu zůstanou i nadále. Brusel plánuje škrtat příliš málo a ani ekonomický výhled Evropské unie není příliš pozitivní," říká Pravda. Větší výkonnost průmyslu, a tedy ani růst poptávky po povolenkách se podle něj nedají očekávat.

Větší škrty ale přijdou jen těžko - hlavně kvůli nesouhlasu členských států. Největší odpor lze očekávat ze strany Polska, jehož energetika je založena z více než 90 procent na "špinavém" hnědém uhlí a které klimatické a ekologické plány Bruselu často vetuje. "Celou tuto šarvátku umožňuje mimořádná liknavost, nespolehlivost a nekompetentnost reprezentací jednotlivých států," říká Pravda. Ty se totiž velmi často snaží bránit svůj průmysl, a jdou tak proti původním plánům unie.

Průmyslu přitom přebytek levných povolenek vyhovuje a proti krokům Evropské komise, které je mají zdražit, se brání. "Měli bychom hledat cesty, jak evropskému průmyslu pomoci, a ne mu podrážet nohy," říká Václav Hrabák z Hospodářské komory.

Evropská unie podle Hrabáka svými kroky sráží konkurenceschopnost hlavně velkých podniků. Kromě nutnosti kupovat si emisní povolenky je stojí miliardy ročně i podpora obnovitelných zdrojů. Ta nejvíce dopadá právě na velké spotřebitele elektřiny.

V posledních letech vznikl přebytek povolenek. Není tak moudré záměrně zaplavovat trh, který je již přezásoben.
CONNIE HEDEGAARDOVÁ
evropská komisařka pro klima

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů