Pátek, 19. dubna 2024

S finalizací nové energetické koncepce sílí kritika ekologů

S finalizací nové energetické koncepce sílí kritika ekologů

Ekologické organizace tvrdě kritizují připravovanou aktualizaci státní energetické koncepce a varují, že domácnostem přinese vyšší náklady za energie. Koncepce je podle ekologů příliš zaměřená na další využívání uhlí a jádra a opomíjí rozvoj obnovitelných zdrojů. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v úterý novinářům koncepci představí při zahájení mezirezortního připomínkového řízení.

Ekologové koncepci vytýkají, že v ní chybí konkrétní plán, jak snižovat českou závislost na fosilních palivech. "Globální cena ropy, plynu i uhlí rapidně roste. Vláda by měla ve velkém pomáhat se zateplováním domů, výměnou kotlů, solárními kolektory na střechách nebo obecními výtopnami na biomasu. Měla by investovat do železnic a nastartovat chytré inovace jako jsou elektromobily či superúsporné motory. Ale v návrhu jsou pouze neurčité sliby a směšně slabá opatření," uvedl dnes Karel Polanecký z Hnutí Duha.

Nová energetická koncepce počítá s tím, že se v Česku zvýší využívání jaderné energie, která by v příštích letech měla pokrýt asi 50 až 55 procent výroby. Mělo by se také účinněji spalovat uhlí v elektrárnách a efektivněji využívat zásoby před těžebními limity zejména v teplárenství. Z obnovitelných zdrojů by podle Kuby měl být podporován další rozvoj solárních panelů na střechách rodinných domů, podpora zelené energie ale postupně bude zřejmě utlumována.

Ekologům se nelíbí, že návrhy nové energetické koncepce a také koncepce surovinové politiky nevylučují další možnou těžbu uhlí na severu Čech za těžebními limity. Kritizují také záměr prozkoumat zásoby černého uhlí v Beskydech kvůli budoucí možné těžbě a možnost otevření nových uranových dolů. Ministr průmyslu podle ekologů také nevěnuje pozornost možným úsporám v zateplování domů.

Kuba nedávno uvedl, že podle aktualizované energetické koncepce má výroba elektřiny z uhlí do roku 2040 klesnout o zhruba dvě třetiny. Koncepce podle Kuby jasně neříká, zda nyní prolomit či neprolomit těžební limity uhlí na severu Čech. Rozhodnutí by však mělo padnout do roku 2020, uvedl ministr.

Aktualizovaná státní energetická koncepce má stanovit vývoj v české energetice zhruba do roku 2040. Kuba chce dokument předložit vládě na konci srpna společně se surovinovou koncepcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů