Pátek, 29. března 2024

MŽP zakázalo průzkum ložisek uhlí u Slaného na Kladensku

MŽP zakázalo průzkum ložisek uhlí u Slaného na Kladensku

Ministerstvo životního prostředí nepovolilo australské firmě Wildhorse Energy CZ průzkum ložisek černého uhlí u Slaného na Kladensku, kde chce firma těžit metodou podzemního zplyňování. Ministerstvo žádost zamítlo kvůli obavám z možné kontaminace podzemních vod, znečištění ovzduší a nežádoucích zásahů do krajiny, sdělil dnes ČTK mluvčí resortu Matyáš Vitík. Společnost rozhodnutí překvapilo, patrně proti němu podá rozklad. Ministerstvo nedávno zakázalo průzkum ložisek také na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Karvinsku.

Firma požádala ministerstvo životního prostředí o stanovení takzvaného průzkumného území. Uhlí chce těžit metodou podzemního zplyňování, při které se uhlí zapálí pod zemí a na povrch se dostává jen plyn. Na Kladensku se mělo prozkoumávat území kolem obcí Beřovice, Dřínov, Hobšovice, Královice, Kutrovice, Kvílice, Libovice, Neprobylice, Slaný, Studeněves, Tuřany, Zlonice a Žižice.

Rozhodnutí uvítal slánský starosta Ivo Rubík (ODS), podle kterého resort rozhodl v souladu s námitkami obcí. "Jsem rád, že mnohaměsíční práce doznala kladného výsledku," uvedl Rubík, který se neobává ani případného odvolání společnosti. "To je její právo, ale domnívám se, že by neměla mít nárok na úspěch," uvedl Rubík.

Firma Wildhorse Energy CZ zatím nezná důvody, proč ministerstvo žádost zamítlo a nemůže se proto k rozhodnutí "věcně vyjádřit". "Toto rozhodnutí je pro nás velice překvapivé, protože podle nás k němu neexistují dostatečné důvody. Rozhodně jsme připraveni proti rozhodnutí podat rozklad," uvedl v prohlášení pro ČTK prokurista společnosti Roman Rácz.

Proti metodě podzemního zplyňování se napříč republikou postavily desítky představitelů obcí, kteří se obávali zhoršení životního prostředí, zejména kontaminace vod. Podle těžařů je ale naopak tato metoda bezpečná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů