Úterý, 23. dubna 2024

Zlodějské teplárny okrádají lidi v panelácích o desetitisíce ročně

Zlodějské teplárny okrádají lidi v panelácích o desetitisíce ročně

Kdybych byl zlodějem, vyhýbal bych se domům, do kterých vedou trubky z teplárny. Tam už obvykle krade někdo jiný, a proto bych tam majetek mohl hledat marně.

Ceny tepláren v řadě míst naší republiky dosahují dvojnásobku ceny topení plynem. Běžný uživatel bytu v paneláku je tak okrádán o desetitisíce korun ročně. Když si v hlavě znásobíte tuto částku počtem vchodů, pater a množstvím sídlišť kolem našich měst, vycházejí z toho astronomická čísla. Přitom oběti takového veřejného a systematického drancování nemají mnoho šancí k úniku. Teplárny jsou často propojeny s magistráty měst a ty všemi možnými prostředky brání změně vytápění. Stačí nepovolit vedení přípojky plynu nebo nějaký vhodný argument stavebního úřadu, a vážený majiteli bytu, máš smůlu, bude tě dál vysávat teplárenský upír.

Ačkoliv žijeme v demokratické společnosti, která se zaštiťuje mezinárodní listinou lidských práv, připomíná mi situace s vytápěním paneláků mafiánské praktiky. Vnitřně jsem přitom přesvědčen, že vytápění teplárnami je správný způsob, který může být ekonomický. Naše firma kromě jiného vyrábí komponenty pro dánského výrobce topenářské techniky. Díky tomu jsem se dozvěděl, že 60 procent dánských domácností odebírá teplo z lokálních výtopen a toto číslo rok od roku roste. Vysvětlení je jednoduché. Tento druh topení je výrazně levnější než plyn.

V Dánsku žije pouze 5,5 milionu obyvatel, a přitom je tam v provozu víc než 650 výtopen produkujících často nejen teplo, ale též elektrickou energii. Kromě plynu a uhlí spalují biomasu a organický odpad - vše ekologicky. Vrtalo mi hlavou, jak je možné, že to v Dánsku jde, a u nás nikoliv. Stačilo pár minut googlování, a vysvětlení je jasné. Aby jakákoliv teplárna v Dánsku mohla prodávat, musí doložit, že její ceny budou dostatečně nízké. Nejmocnější pojistkou je pak asi zákon, který určuje, že teplárny v Dánsku musí být provozovány jako neziskové organizace.

Když už se nějaká evropská komise zabývá regulací cen telefonních operátorů, možná by se podobná komise mohla podívat i na ceny tepla v jednotlivých členských zemích. Bez telefonování totiž člověk přežije, bez tepla to ale nejde. Dánové si to již evidentně uvědomili.

Dalibor Dědek
ředitel firmy Jablotron
Zakladatel Jablotronu. Řídí holding firem, které patří mezi renomované světové výrobce zabezpečovací a komunikační techniky. Při psaní se snaží používat selský rozum.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů