Pátek, 29. března 2024

Indii ochromil největší blackout v historii

Indii ochromil největší blackout v historii

Zkolabovala síť, která zásobuje metropoli Dillí i obří město Kalkatu. Indickou ekonomiku brzdí problémy s infrastrukturou.

Televize, lednice, klimatizace - pro indickou středostavovskou domácnost v metropoli Dillí již běžné vybavení. Kde ale brát dostatek proudu? Indie zažila včera již druhý výpadek po sobě, rozsahem pro Evropany těžko představitelný.

Vlaky, metro i semafory se zastavily. Kanceláře i domácnosti byly bez proudu v severní oblasti, od Dillí až po Kalkatu.

"Největší blackout na světě," psal v titulku své internetové stránky list Times of India. Bez proudu se po jedné hodině odpoledne nečekaně ocitlo 670 milionů lidí, tedy více než polovina země.

Ti, kdo zrovna cestovali metrem v Dillí - počet sahající do tisíců -, se nespokojeně prodírali ven, do horkých ulic. Země s ambicí patřit mezi velmoci nezažila něco podobného více než deset let.

"Chápu, že se taková věc může občas stát. Ale podruhé během dvou dní?" citovala stanice BBC jednadvacetiletou obyvatelku Dillí Anu Čopra. "Je vidět, že infrastruktura je v totálním chaosu. Neexistuje zodpovědnost."

Potrestáme viníky

Indové se začínají obávat, že problémy s elektřinou mohou zbrzdit jejich ekonomický růst v kritické době, kdy se i zbytek světa potýká s problémy.

Mnohé malé firmy včera a v pondělí musely přejít na náhradní generátory - ty ale produkují elektřinu o sto procent dráž než běžná síť. "Je to vážná krize, která se bude zhoršovat," předpovídá Rádžív Kumar, představitel Federace indických obchodních a průmyslových komor.

Už dnes se odhaduje, že problémy s infrastrukturou ubírají indické ekonomice dvě procenta růstu HDP ročně.

Indický ministr pro energetiku Sušil Kumar Šinde včera obvinil z kolapsu část indických států, které podle něj překračují spotřebu. "Dal jsem instrukci svým úředníkům, aby je potrestali," řekl ministr. Hlídáním spotřeby ale problém trvale řešit nepůjde.

Proud pro všechny

"Mise 2012: Proud pro všechny" zněl jeden z cílů indického ministerstva pro energetiku.

Splnit se ho ale zatím nedaří. Trvale totiž platí, že ve špičce odebírají indičtí spotřebitelé o deset procent více elektřiny, než je země schopna produkovat.

Indie dnes více než polovinu své produkce pokrývá pomocí uhelných elektráren. Zvyšovat těžbu ale nedokáže dost rychle, i kvůli ekologickým problémům. Stavbu nových jaderných elektráren zase zbrzdily protesty po katastrofě v japonské Fukušimě.

Vládě se nechce ani zvyšovat cenu pro malé spotřebitele či rušit bezplatné dodávky farmářům. Novým slibům, které Indové včera dostali od úředníků, proto mnozí přestávají věřit.

"Uděláme vše, aby se to neopakovalo," ubezpečila je včera státní společnost pro rozvod elektřiny. "Jste v bezpečných rukou."

Velmoc a problémy s elektřinou

Nevysvětlený "blackout"

První masivní výpadek elektřiny zasáhl Indii v pondělí. Zkolabovala síť na severu země, bez proudu bylo několik hodin víc než 300 milionů lidí. Doposud nebyla oficiálně oznámena příčina.

Problémů přibývá

Včerejší výpadek elektřiny nastal nečekaně po jedné hodině odpoledne místního času. Zkolabovala síť na severu a východě země, sahající od metropole Dillí až po Kalkatu.

Koho výpadek postihl

Zastavily se vlaky v Kalkatě i v Dillí, tisíce lidí uvízly v metru. Kancelářské budovy, letiště a nemocnice přešly na náhradní dieselové generátory. Kvůli nefunkčním semaforům kolabovala doprava ve velkých městech.


Indická tma

670 mil.

Indů se včera ocitlo bez proudu. Země zažívala podobné problémy již druhý den po sobě. Postiženy jsou zejména malé firmy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů