Čtvrtek, 28. března 2024

Eiffelovka mění první patro a zaměřuje se na ekologii

Eiffelovka mění první patro a zaměřuje se na ekologii

Nejznámější památka francouzské metropole Eiffelova věž se zaměřuje na ekologii a po brzké instalaci solárních panelů a větrných turbín si bude sama vyrábět část elektřiny, kterou potřebuje ke svému provozu. Oznámila to dnes společnost SETE, která slavný pařížský objekt spravuje.

Rozlehlé první patro věže se začalo rekonstruovat a modernizovat s cílem lépe ji zpřístupnit a učinit ji atraktivnější a ekologičtější, řekl podle agentury AFP na tiskové konferenci předseda SETE (Société d'exploitation de la tour Eiffel) Jean-Bernard Bros.

První patro ve výšce "jen" 57 metrů je nejméně navštěvovaným patrem věže, která měří více než 300 metrů. To se podle SETE nejspíš změní poté, co se turistům nabídne v prvním patře chůze po průhledné podlaze nad velkým prázdným prostorem mezi čtyřmi sloupy Eiffelovky.

Nově umístěné malé větrné turbíny, solární panely a systém na zachycování dešťové vody zlepší energetickou výkonnost věže o zhruba 30 procent, upřesnil Bros. Bude zde také nový kongresový sál a zdejší obchody, muzeum a restaurace budou renovovány.

Práce mají skončit koncem roku 2013 a nevynutí si uzavření patra, ujistil šéf společnosti. Náklady mají činit 25 milionů eur (633,4 milionu korun). Vše hradí SETE, jejímž podílníkem je Paříž, které věž patří, a několik dalších investorů. Provoz věže je prý rentabilní a nevyžaduje dotace.

Eiffelova věž, která byla postavena u příležitosti světové výstavy v Paříži v roce 1889, patří k nejnavštěvovanějším placeným památkám na světě a její obliba stále stoupá. Loni sem přišlo 7,1 milionu návštěvníků, zatímco začátkem 80. let to bylo kolem tří milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů