Středa, 17. dubna 2024

Pozemek na Domažlicku s vyteklou pryskyřicí obehnal plot

Pozemek na Domažlicku s vyteklou pryskyřicí obehnal plot

Pozemkový fond (PF) dnes v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku dokončil oplocení pozemku se skládkou zbytku vyhořelé pryskyřice. Pryskyřice je ekologicky nezávadná, netoxická a není zdraví nebezpečná, v parných dnech se ale hmota může roztavit a hrozilo, že v ní někdo uvízne. Na začátku července v rozteklé pryskyřici uvízla a uhynula srna. Náklady na oplocení hradil fond, který je správcem pozemku, sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Monika Machtová.

Na pozemku o rozloze přes 2000 metrů čtverečných uložilo pryskyřici dnes již zaniklé zemědělské družstvo. V roce 1999 byl pozemek a s ním i část uložené pryskyřice zasažena požárem. Riziko představuje pouze roztavení pryskyřice při vysokých teplotách. Po uvíznutí srny začal Pozemkový fond zabezpečení skládky řešit, aby se už nic podobného nestávalo, řekl Petr Šťovíček pověřený vedením fondu. "Pryskyřice se na pozemku nacházela již v době, kdy jeho správa přešla pod Pozemkový fond a jednání s bývalým majitelem o odstranění skládky bohužel nebyla úspěšná," dodal.

Fond podle Šťovíčka současně zpracovává projektovou dokumentaci na odstranění skládky a začal shánět povolení nutná k uložení materiálu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů