Čtvrtek, 25. dubna 2024

Historie: Trolejbus Tatra T 400

Historie: Trolejbus Tatra T 400

T 400 byl mohutný třínápravový trolejbus se zadní hnací nápravou. Pro vůz byl využit podvozek tatrovácké koncepce s centrální nosnou rourou a s výkyvnými polonápravami, odpruženými poloeliptickými listovými pružinami, z nákladního terénního automobilu Tatra 111, který vyráběla Tatra Kopřivnice. U prototypu čtvrté série byly zadní listové pružiny zdvojeny a doplněny teleskopickými tlumiči. Nosnou součástí podvozku byl i na centrální rouru přírubami uchycený trakční motor, v přední části bylo na rouru namontované dynamo 24 V, které zásobovalo pomocná zařízení. Za poslední nápravou byl umístěn tříválcový kompresor poháněný samostatným elektromotorem. Na rám podvozku byl upevněna karoserie (výrobce Tatra Smíchov) s celokovovou kostrou. Vnitřek vozu byl obložen dřevovláknitými deskami, které byly polepené tapetou. Sedačky pro cestující byl umístěny podélně. V pravé bočnici se nacházely troje skládací dveře (přední dvoukřídlé, ostatní čtyřkřídlé) ovládané eletropneumaticky.

Veškerá elektrická výzbroj (od společnosti ČKD Praha) s kompaudními motory byla uložena na podvozku (samozřejmě kromě sběračů), což zjednodušovalo údržbu. U vozů třetí série byl jako zdroj pohonu použit nový kompaudní sériově zapojený dvojmotor ČKD se vzájemným mechanickým propojením.

Vozy T 400 byly vyráběny ve třech výrobních sériích (ze čtvrté vznikl pouze prototyp), přičemž třetí série se od prvních dvou částečně technicky odlišuje.

Technické parametry

Historický trolejbus Tatra T 400 Dopravního podniku Ostrava
  • Délka: 11,4 m (III. série: 11,38 m)
  • Šířka: 2,5 m
  • Výška: 3,11 m (III. série: 3,14 m)
  • Hmotnost prázdného vozu: 10,5 t (III. série: 11,7 t)
  • Místa celkem: 80
    • k sezení: 26
    • ke stání: 54
  • Výkon motorů: 120 kW (III. série: 2 x 65 kW)
  • Max. rychlost: 50 km/h (III. série: 60 km/h)

Od r. 1948 do r.1953 bylo vyrobeno celkem 195 vozů.

ZDROJ:http://rajmmodel.webnode.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů