Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sdružení bojující proti rozšiřování těžby uhlí vytvořila alianci

Sdružení bojující proti rozšiřování těžby uhlí vytvořila alianci

Sedm sdružení, která v Česku bojují proti rozšiřování těžby, vytvořilo Českou alianci proti těžbě uhlí. Jejím cílem je ochrana lidí, jejich domovů a životního prostředí před devastací působenou důlními společnostmi. Zástupci nově vzniklé aliance to dnes řekli na tiskové konferenci v Trojanovicích na Novojičínsku, obci, v jejímž katastru je zakonzervovaný Důl Frenštát.

Místopředseda občanského sdružení Naše Beskydy Marián Žárský uvedl, že chtějí vyslovit jasný odpor proti podpoře, kterou stát těžebním společnostem poskytuje. "Chceme prosazovat dlouhodobě udržitelný rozvoj regionů postižených těžbou a nepřipustit její rozšiřování," řekl. První kroky aliance se podle něj budou týkat připomínkování státní surovinové politiky a připravované energetické koncepce.

Předseda občanského sdružení Orlovák Radim Lapšanský řekl, že aliance se bude snažit změnit invazní přístup těžařů k místům těžby a vysídlování. "Určitě se taky budeme snažit změnit závislost regionů, která je, myslím si, uměle vytvořená, na těžbě uhlí," řekl Lapšanský. Rozšiřování těžby má podle něj nepříznivý vliv na lidi v místech, kde se těží, i v jejich okolí. "Lidé neví, co se vedle nich bude dít, jestli má smysl v té lokalitě zůstávat, žít, spravovat vlastní majetek, opravit kanalizaci, střechu, vyměnit okna, když potom víte, že devastace dosahuje i za hranici dobývacího prostoru v souvislosti s otřesy," řekl Lapšanský.

Monika Heisigová z občanského sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem doufá, že díky alianci bude o problematice víc slyšet na vyšších místech, v parlamentu a vládě. "Když se ozve občanské sdružení, tak si myslím, že ten hlas není tak silný, jako když se ozve aliance, za kterou stojí více sdružení. Očekáváme, že se nám může podařit lépe prosadit naše zájmy. Když se nám podaří přesvědčit správné lidi o tom, že co se dneska děje, není tak úplně v pořádku, ta šance tady je," řekla.

Kromě šesti moravskoslezských sdružení, která se potýkají s těžební firmou OKD, jež je jediným producentem černého uhlí v republice, je členem aliance i Občanské sdružení Kořeny z Litvínova. V severních Čechách bojuje proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol řekl, že aliance může znamenat vznik platformy pro diskusi. "Na druhou stranu je to částečně matení veřejnosti, když se tam zapojí i sdružení Naše Beskydy, protože o těžbě v Beskydech nikdo nemluví. Tam jde o odpovědný přístup k zásobám a průzkum, abychom mohli rozhodnout, co s tím ložiskem do budoucna," řekl Sobol.

Beskydské obce se obávají, že průzkum v Dole Frenštát by byl krokem k těžbě, která by podle nich nenávratně zničila okolní prostředí.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů