Pátek, 29. března 2024

Oštítkovaná zbytečnost

Oštítkovaná zbytečnost

Byl to jeden z nejškodlivějších zákonů, o jakém kdy rozhodoval. Touhle legendou doprovodil prezident své veto normy nařizující povinné energetické štítky na budovách. Což je rétorika přemrštěná, od zavilého odpůrce ekologů očekávatelná. O jednom však nemůže být pochyb. Pokud veto sněmovna přehlasuje, pronikne do naší legislativy nařízení, které je esencí formalismu a zbytečnosti.

Povinnost mít od energetického auditora dobrozdání pro dům či pronajímaný byt má především pomoci kupujícímu. Aby věděl, kolik utratí za topení. K tomu ale přece stačí, aby si nechal předložit faktury. A pokud by se prodávající zdráhal, už je to podezřelé. Pak si obezřelý kupující může sám povolat odborníka na teplo.

Od zákonů očekáváme, že jsou kontrolovatelné a postižitelné v případě porušení. To pro majitele nemovitostí platí stoprocentně. Nebudeš mít energetický glejt nad dveřmi, zaplatíš pokutu až sto tisíc korun. Na druhou stranu, bude vůbec nějaký kontrolní orgán schopný určit, zda energetický auditor vycházel ze správných údajů?

Už dnes například nacházíme na internetu nabídky na energetický audit od posuzovatelů jen na základě toho, že jim pošlete pár nutných údajů. A nemusí vás ani navštívit. Lze si představit, že se objeví desítky odborníků ochotných vyrábět čistě formální štítky za nízkou cenu a jak na běžícím pásu.

Ne, tenhle zákon lidem s vlastním bydlením nepomůže, naopak jim ztrpčí život. Domovní štítky budou hlavně zajímavým byznysem pro tisíce auditorů, certifikovaných vyvolenců sdružených v nátlakové organizaci využívající všech výhod monopolu. Další silná lobby, vydržující si politiky coby ochranku svých úzkých zájmů, bude na světě.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů