Pátek, 19. dubna 2024

USA pozastavily vydávání licencí pro jaderné reaktory

USA pozastavily vydávání licencí pro jaderné reaktory

Americké úřady dočasně zastavily vydávání povolení pro jaderné reaktory. Reagovaly tak na rozsudek federálního soudu, podle nějž dosavadní praxe byla v rozporu se zákony na ochranu životního prostředí. Rozhodnutí ale pravděpodobně nebude mít velký dopad v praxi. Licence elektráren, které jsou již v provozu, se obnoví automaticky. Verdikt neovlivní ani nové reaktory, které se již staví.

Americká Komise pro regulaci energie (NRC) dlouhá léta udělovala licence za předpokladu, že federální vláda vybuduje úložiště pro vyhořelé palivo a mezitím jaderný odpad bude v dočasných úložištích, připomněl na svých webových stránkách deník The New York Times. V červenci ale federální odvolací soud v hlavním městě Washingtonu rozhodl, že takový postup je v rozporu se zákony, které vyžadují posouzení dopadu dočasných úložišť na životní prostředí.

Komise následně obdržela několik žádostí od ochránců životního prostředí, aby zastavila vydávání licencí, dokud chybný postup neupraví. Úřad jim nakonec vyhověl a dočasně přestal nové reaktory povolovat, dokud nenajde řešení, jak rozsudek soudu zohlednit. Buď vydá obecné rozhodnutí o bezpečnosti dočasných úložišť, anebo bude posuzovat jednotlivé reaktory případ od případu.

Časopis Forbes uvedl, že ekologické organizace sice rozhodnutí komise uvítaly jako své velké vítězství, skutečnost je ale odlišná. Úřad pouze pozastavil konečná rozhodnutí, nezastavil ale posuzování žádostí pro výstavbu nových reaktorů. Verdikt také neovlivní elektrárny, jež jsou v provozu a kterým brzy vyprší licence, například zařízení Indian Point ve státě New York. Podle pravidel komise licence dále platí, pokud NRC nerozhodne jinak.

Rozhodnutí také neovlivní výstavbu dvou nových jaderných elektráren na jihu země v Georgii a Jižní Karolíně. Oba projekty již licenci dostaly v minulosti, v provozu by měly být v roce 2016. Většina reaktorů, které již jsou v provozu, pak obnovenou licenci získala v minulých letech.

Verdikt amerického úřadu i tak uvítala česká ekologická sdružení Calla a Jihočeské matky. Zároveň vyzvala české úřady, aby nepovolovaly a neplánovaly výstavbu jaderných reaktorů, dokud se pro odpad z nich nenajde dlouhodobě bezpečné konkrétní řešení.

Spojené státy podobně jako Česká republika dosud nemají stálé úložiště vyhořelého jaderného odpadu. Plánovaný projekt jeho výstavby v hoře Yucca Mountain v nevadské poušti před dvěma lety zastavila administrativa současného prezidenta Baracka Obamy. Očekává se, že citlivé rozhodnutí o úložišti kvůli politickým sporům v dohledné době nepadne.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů