Pátek, 29. března 2024

Kraj Vysočina spustí na podzim vlastní sledování kvality ovzduší

Kraj Vysočina spustí na podzim vlastní sledování kvality ovzduší

Kraj Vysočina na podzim spustí vlastní systém sledování čistoty ovzduší, aby získal podrobnější informace, než má ze státního monitoringu. Krajský projekt potrvá pět let a bude stát skoro šest milionů korun bez DPH, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Z iniciativy kraje se bude kvalita ovzduší střídavě měřit na 24 místech Vysočiny.

O Vysočině se říká, že patří k místům s nejčistším vzduchem v Česku, ale i v tomto kraji jsou problematické lokality. "Nesmíme zapomenout na to, že nás významným způsobem ovlivňuje dálnice D1, kde ten smog a spad není zas tak bezvýznamný," připomněl hejtman jednu z nich.

Krajští radní dnes vybrali provozovatele nového informačního systému. Měření čistoty ovzduší bude provádět Zdravotní ústav Ostrava ve spolupráci s pražskou firmou Envitech Bohemia. O zakázku měli zájem dva uchazeči, vítěz podle hejtmana nabídl zhruba o 700.000 Kč nižší cenu. Kraj hledal na tento systém dodavatele už podruhé. "Při vypsání tohoto výběrového řízení minule se nepřihlásil žádný uchazeč," připomněl Běhounek.

Podle údajů zveřejněných na krajském webu je na Vysočině nyní sedm lokalit měření kvality ovzduší ve správě Českého hydrometeorologického ústavu. Další měřicí stanice přibudou díky krajskému projektu. Měření se bude týkat měst i vesnic, aby bylo možné porovnat množství škodlivin ve vzduchu v průmyslových a zemědělských oblastech i v místech zatížených dopravou.

Krajský projekt navazuje na monitoring kvality ovzduší v Jihlavě. Z něj vyplynulo, že za znečištění mohou jak velké závody, tak doprava a lokální topeniště.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů