Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlépe se stále žije v Melbourne

Nejlépe se stále žije v Melbourne

Australský Melbourne již podruhé v řadě kralovalo žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života, který sestavila poradenská společnost Economist Intelligence Unit.

Ve srovnání s loňským rokem se žebříček prvních deseti měst téměř nezměnil. Z nejvyšší kvality života se nadále těší Austrálie a Kanada, jejichž města se umístila nejlépe. Za druhou Vídní tak skončilo kanadské trio Vancouver, Toronto a Calgary, tedy stejně jako v loňském roce. Změnu přinesl až skok australského Adelaide, které se posunulo o tři místa na pátou příčku. Přeskočilo tak i svého domácího konkurenta Sydney, ta si pohoršila o jedno místo na sedmou pozici.

První desítku pak uzavírají Helsinky, Perth a novozélandský Auckland.

"První místa obsadila středně velká města v bohatých ekonomikách s relativně nízkou hustotou populace," uvádí se ve zprávě. Známé světové metropole jako New York, Londýn, Paříž nebo Tokio se do první desítky neprobojovaly, protože podle zprávy "trpí vysokou úrovní kriminality, dopravními zácpami a potížemi ve veřejné dopravě". O umístění Prahy zpráva nehovoří.

Podle šéfa průzkumu Jona Copestaka se v umístění jednotlivých měst projevily také arabské jaro a dluhová krize v eurozóně.

Studie celkem hodnotí 140 měst po celém světě. Mezi hlavní posuzovaná kritéria patří například politická a sociální stabilita, úroveň zdravotní péče, infrastruktura, kulturní vyžití a dobré životní prostředí. Každé město mohlo dostat v průzkumu nejvíce 100 bodů. Vítěznému Melbourne se podařilo utržit celkové skóre 97,5 bodu.

Na opačném konci pak skončila města z Afriky a Asie jako například Teherán, Tripolis nebo Harare. Vůbec nejhůře dopadlo hlavní město Bangladéše Dháka.

Města s nejvyšší kvalitou života
1. Melbourne (Austrálie)

2. Vídeň (Rakousko)

3. Vancouver (Kanada)

4. Toronto (Kanada)

5. Calgary (Kanada)

5. Adelaide (Austrálie)

7. Sydney (Austrálie)

8. Helsinky (Finsko)

9. Perth (Austrálie)

10. Auckland (Nový Zéland)

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů